Richard Seemann: Víkendové vystoupení Merkelové je inspirativní

14.02.2021 15:36

Očekávání kancléřky Angely Merkelové se nikdy neshodovala s jejím stylem vlády. Skvělé vize, bojový plán z krize - nikdy neexistoval konstatovala veřejnoprávní německá televizní stanice před jejím víkendovým interview. Nestalo se tak ani při finanční a uprchlické krizí, doposud také marně se čekalo na podrobný plán koronavirové pandemie, ke kterému lze přičíst klesající důvěru v normální život - konstatovala známá publicistka Marietta Slomková v úvodu rozhovoru s Merkelovou kde očekávala jakýsi plán před otevřením lockdownu po pandemii.

Richard Seemann: Víkendové vystoupení Merkelové je inspirativní
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Po středečním jednání kancléřky s šéfy spolkových zemí to však vyznělo jinak. „Musí být situace stabilní dva týdny, pak může následovat další krok, takto se musí vyvíjet otevírací strategie,“ konstatovala Merkelová. To, co by mělo znít nadějně, znamená že otevírání zákazů, bude probíhat mnohem, mnohem pomaleji než doufá maloobchod, gastronomie, rodiny a celá společnost.

Plán Merkelové zní takto: 1. března se počet nových infekcí na 100000 obyvatel v Německu odhaduje na 50 případů. Poté bude povoleno otevření kadeřnictví, středisek denní péče a základních škol. Pokud zůstanou nové infekce stabilní a dokonce klesnou na 35 nebo dokonce pod něj, pak teprve přijdou další kroky: maloobchod, muzea, galerie. Pak znovu bude nutno počkat, aby se mohly otevřít starší třídy ve školách, navazovat soukromé kontakty, pořádat skupinové sporty a otevřít kina, divadla, restaurace a jednoho dne i hotely, říká Merkelová. Musíme však zůstat stabilní, aby předchozí krok otevření nevedl ke zvýšení počtu případů napadených pandemii., Pak teprve můžeme provést další krok

Na otázku, aby odpověděla, jak budou přesně následovat za jakých podmínek další kroky, Merkelová řekla, že to zatím přesně sama neví. Myslí si, že musí jít o „chytré otevírací kroky“ a rozhodnout politicky, i když, byly v zákoně o ochraně infekcí již dávno stanoveny limity pro opatření k zamezení pandemie. Občané mají ovšem pocit, že překážky pro otevření jsou stavěny stále výš a vládní opatření v tomto směru zaostávají.

Příkladem je rostoucí kritika postupu vakcinace obyvatelstva se zdůvodněním, že vláda je lakomá při získávání očkovací látky. Nebyli jsme lakomí, prohlásila rozhodně Merkelová, v lednu by Německo nemělo žádnou další vakcínu ani při jiné nákupní strategii Evropské unie. Bere však na sebe vinu za zklamání lidí, že očkovat osmdesát milionů lidí nelze přes noc a nebylo dostatečně zdůrazněno, že pro každého bude k dispozici dostatečné množství vakcíny. Jednotlivé spolkové země zřídily očkovací střediska od poloviny prosince, ale rychlost provedení je závislé na možných kapacitách jednotlivých dodavatelů vakcíny. Spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier správně říká, že důvěra lidí v dnešní krizi se měří nejen výkonem jednotlivých vládních zástupců, ale také transparentním a srozumitelným vysvětlením jejich rozhodnutí, zdůrazňuje kancléřka.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…