Richard Seemann: Zaznamenali Zemanovu podporu povinného očkování

28.12.2021 13:29 | Komentář

Vánoční poselství prezidenta České republiky vzbudilo značnou pozornost v německy hovořící oblasti. Druhá německá veřejnoprávní televizní stanice ZDF přinesla pohotovou informaci, že plně podpořil povinné očkování v době, kdy v Česku končí nouzový stav.

Richard Seemann: Zaznamenali Zemanovu podporu povinného očkování
Foto: Screen vysílání ČT1
Popisek: Prezident Miloš Zeman při Vánočním poselství

Rakouská ORF široce komentovala, že český prezident ve svém tradičním vánočním projevu prosazoval povinné očkování proti koronaviru, ačkoliv byl k takové povinnosti zpočátku skeptický. Když přišly nové vlny pandemie však změnil názor: „Jsem přesvědčen, že je to nejjednodušší způsob, jak pandemii potlačit. Povinné očkování proti celé řadě dalších nemocí už máme a není tedy důvod, proč bychom k nim neměli přidat koronavirus. Je lepší udělat takový radikální krok, než se jen dívat, jak se po celé Evropě střídají fáze relaxace s novými vlnami infekce“ - cituje ORF prezidentova slova.

Vyzdvihla přitom, že zdůraznil své inspirování i příkladem Rakouska a povinného očkování, které zde bylo zavedeno v listopadu a má začít platit od února. ORF v obsáhlém komentáři pak poukázalo, že v Česku nouzový stav skončil, ale pravidla vstupu do země se zpřísnila. V neděli večer tak zde vypršel nouzový stav kvůli pandemii CoV, který vyhlásila minulá vláda „populistického premiéra Andreje Babiše“. Nyní byla některá omezení výjezdů odstraněna, ale jiná pravidla, jako je počet lidí povolených na akce, se do určité míry zpřísnil. Od pondělí navíc platí přísnější vstupní předpisy, o kterých rozhodla nová vládní koalice, která je ve funkci teprve od pátku minulého týdne.

ORF pak konstatuje, že dlouho to původně nevypadalo na rychlé předání moci. Prezident Zeman byl v nemocnici týdny a po propuštění se nakazil koronavirem. Poté sedmasedmdesátiletý muž vzbudil vážné obavy ohledně záměrů nového ministra zahraničí Jana Lipavského z Pirátské strany. Až po malém přetahování Zeman ustoupil a na zámku Lány u Prahy přijal přísahu od ministrů vlády nového premiéra Petra Fialy. ORF pak poukazuje, že koalice pěti stran má od říjnových voleb v Poslanecké sněmovně jasnou většinu 108 z 200 křesel.

Fiala nastupuje po „populistickém miliardáři Babišovi, který se dostal pod tlak kvůli finančním odhalením“ - pokračuje komentář ORF. Jeho vláda ještě rozhodla, že od března 2022 zavede povinné očkování proti CoV pro všechny lidi ve věku 60 a více let, ale nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek už oznámil, že to zvrátí. Jak Zeman poznamenal ve svém vánočním projevu, konstatuje ORF, Babiš jako premiér „udělal mnoho dobrého“. Zdvihl však ukazováček a varoval nový kabinet, aby neoslaboval rozpočtovou kázeň ve prospěch podnikatelských lobby, které požadují nejrůznější daňové úlevy na úkor široké veřejnosti, zdůraznila rakouská veřejnoprávní televize.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.