Roman Váňa: Léto využijme na hledání nové vize

14.07.2015 11:18

Na podzim čeká sociální demokracii ideová konference. Budeme řešit naše další směřování, dlouhodobou koncepci, vize strany do příštích let. Období léta máme spojeno s dovolenou, odpočinkem a načerpáním sil do dalších měsíců. Využijme tento čas přerušení každodenního pracovního tempa k zastavení se nad naší budoucností, co nabídneme občanům České republiky, čím je zaujmeme, abychom měli jejich důvěru.

Roman Váňa: Léto využijme na hledání nové vize
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Stojíme na pevných základech. Vývoj za poslední roky nejen v Evropě prokázal, že sociální stát, hodnoty, které jako sociální demokraté považujeme za samozřejmé, byly přijaty napříč politickým spektrem. Tyto hodnoty můžeme definovat asi nejjednodušším a přitom nejvýstižnějším označením, jako ideální formu liberální demokracie, která je schopná řešit společenské problémy, které vytváří neregulovaný kapitalismus. I zodpovědná pravice postupně opustila proklamace o volném trhu, jako jediném receptu na problémy společnosti. Může nás těšit, že námi prosazované principy solidarity, humanity a spravedlnosti se dnes objevují ve volebních programech většiny politických stran a hnutí.

A to s sebou přináší úskalí, které je nutné si uvědomit. Prvky našeho programu jsou kopírovány zprava zleva. Němečtí křesťanští demokraté o myšlence sociálně-tržního státu hovoří od roku 2008, španělské Podemos dokázalo přivést do ulic Madridu 300 tisíc lidí, Syriza se v Řecku stala vítěznou stranou, Skotská národní strana v nedávných volbách založila svůj úspěch na srozumitelné definici levicových myšlenek.

Trendy z mezinárodních souvislostí jsou neúprosné. Jsme to my, kdo musí dát české sociální demokracii novou myšlenku, vizi, srozumitelnou našim voličům. Posledním velkým tahákem bylo zrušení zdravotnických poplatků. Hledejme další velké téma. A opět definujme řešení celospolečenského problému, které získá pozornost české veřejnosti.

Máme k tomu dobré předpoklady. Současná vláda má na rozdíl od minulých stálou vysokou důvěru české společnosti. Prosadili jsme do koaliční smlouvy osmdesát procent našeho volebního programu a a postupně ho naplňujeme. Nepromeškejme nepopiratelné úspěchy vlády premiéra Bohuslava Sobotky a nesoustřeďujme se pouze na vymezování se proti Babišovi. Ideově neukotvená hnutí přicházejí a odcházejí. My neseme tu odpovědnost dívat se dál.

Ing. Roman Váňa, předseda ÚKK

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…