Romea: Požadavky samostatného romského státu jen nahrávají neonacistům

15.11.2011 9:21

Prohlášení sdružení ROMEA k požadavkům nedělního setkání Romů v Novém Boru.

Romea: Požadavky samostatného romského státu jen nahrávají neonacistům
Foto: Redakce
Popisek: Romea

V poslední době zaznívají ze strany některých Romů radikální požadavky, tu na autonomní území pro Romy v rámci České republiky, jindy zase na zřízení romského „konzulátu", který by měl nahradit práci Agentury pro sociální začleňování, Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a krajských koordinátorů národnostních menšin.

 Poslední iniciativa několika Romů z Nového Boru sestavila sadu takových požadavků, s nimiž se obrátí na prezidenta a předsedu vlády. Pokud je vláda nevyslyší, jsou prý připraveni ze země odejít. V tom případě budou požadovat na Evropské unii a OSN „vyčlenění samostatného území se všemi právními atributy a státoprávním uspořádáním." Požadavky přednesl Miroslav Tancoš z Česko-romského občanského sdružení.

 Sdružení ROMEA nikomu neupírá jeho názor, vyhrazuje si však zároveň právo vyjádřit se nesouhlasně k něčemu, co nepokládá za příliš dobré, a to i na základě ohlasů, s nimiž se na nás obrací mnoho lidí.

 Sdružení ROMEA se s těmito požadavky neztotožňuje a nevěří tomu, že jejich autoři očekávají splnění něčeho tak absurdního. Požadavky národoveckého typu na autonomní či samostatné území nebo na vlastní konzulát zbytečně čeří již tak rozbouřenou hladinu společenské atmosféry. A také nahrávají českým nacionalistům a neonacistům, kteří se domnívají, že společenské problémy lze řešit vyhnáním či přemístěním Romů kamsi mimo území ČR. Nemůžeme souhlasit ani se způsobem jejich vymáhání - věci se řeší vzájemnou domluvou, nikoli prostřednictvím ultimát, která dialogu naopak brání.

 Chápeme důvody radikalizace některých Romů po nepokojích na severu Čech. Rostoucí hněv vůči Romům, který je vyvoláván záměrně, protože odvádí pozornost od skutečných společenských problémů, přináší velké obavy o další osud českých Romů v ČR. Odhodlání bránit své rodiny radikalizuje i ty z Romů, kteří jindy bývají klidní a trpěliví.

 Je však třeba promýšlet taková řešení, která budou ku prospěchu všem lidem toho kterého regionu, Romům i Čechům, či celé společnosti. A tato řešení následně navrhovat, nikoli vymáhat, a spolupracovat na jejich naplňování.

 Důvodem našeho znepokojení je i skutečnost, že takové požadavky - navržené několika jednotlivci, za nimiž nikdo další nestojí - média většinou vztahují na Romy jako celek. Převažující část novinářů je prostě zvyklá paušalizovat a nerozlišovat, zda jde v tom kterém případě o jednotlivce či o „etnickou menšinu".

 Sdružení ROMEA uvítá jakoukoli iniciativu, která se namísto vymezování vůči společnosti bude odpovědnými a uvážlivými kroky snažit o dobré soužití s druhými.

Dále čtěte: 
Romové chtějí kandidovat do zastupitelstev a do Senátu 
Ryla ústy v zemi, teď je šťastná. Může to dokázat každý, říká Romka 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Romea.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …