Rudolf Mládek: BLOK EU proti Frankoněmecku

01.03.2019 8:39

Dalo se to čekat. Připomeneme, že v roce 1963 podepsaná Elysejská smlouva byla dohoda o těsné spolupráci ve všech oblastech mezi Francií a Německem a sledovala , aby „osa Paříž – Bonn“, měla rozhodující vliv v Evropském hospodářském společenství (EHS). Smlouva byla přivítána, protože zaručovala, že v rámci EHS se nedostane Francie a Německo do střetu, jak tomu bylo mnohokráte v dějinách.

Rudolf Mládek: BLOK EU proti Frankoněmecku
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Smlouva z Cách, podepsaná letos německou kancléřskou Merkelovou a francouzským prezidentem Macronem, ale sleduje opačný cíl. Vymanit se z „pomalé“ EU a definitivně zahájit Evropu dvou rychlostí. Vzdor tomu, že tato věcně už dávno existuje.

Politika sněhové koule, kterou razilo EHS, tedy že její přitažlivost je natolik silná, aby se k ní nabalovaly další státy, fungovala. Politika nového Frankoněmecka tento cíl vůbec nemá. Na zakládající členy společenství Uhlí a ocel (1952), předchůdce EHS, proto působí spíše jako zrada.

Proto Nizozemsko, jak přináší server Eurozprávy, přišlo s iniciativou na vytvoření protiváhy k Francii a Německu v EU, oficiálně z důvodů brexitu. Ministr zahraničí Nizozemí Stef Blok by měl v Praze zjišťovat možnosti posílení vazeb mezi Beneluxem a Visegrádskou skupinou (V4). Té bude Česká republika od poloviny roku předsedat.

Je nepochybně předčasné očekávat nějaké institucionální uspořádání států uvnitř EU, které vnímají vznik Frankoněmecka spíše jako nepřátelský, než přátelský krok. Ale diskuze je na pořadu dne, a kde se jedná, tam se může i zrodit nová dohoda. Navíc lze seriózně předpokládat, že Frankoněmecko v Evropském parlamentu po květnových volbách výrazně oslabí a volba nového šéfa Evropské komise (EK) zdaleka nebude jen výsledkem dohody Francie a Německa, kterému ostatní povolně přitakají. Odcházející šéf EK J. C. Juncker je ukázkově špatným předsedou a brexit je hlavně jeho neblahá zásluha, byť už se špitá, že tak činil záměrně na pokyny z Německa.

Už snad začíná i ostatním státům v EU docházet, že Frankoněmecku dělají jen užitečné idioty, a to není cesta k rozvoji a růstu ekonomiky, o národních svobodách ani nemluvě. Leč síla dotací, této rakoviny volného trhu, je ale velká, a tudíž není vyloučeno, že Německo opět převálcuje každou vzpouru rozzlobených politiků v EU. Ale jenom těch, kteří peníze mají až na prvním místě. Ti, co si uvědomí, že krátkodobá výhoda zvýšené dotace se nakonec vymstí v prohloubení problémů, na tento trik neskočí. Kolik jich bude, nelze odhadnout, mnozí zareagují až podle výsledku voleb do EP. Proto jsou tyto květnové volby poměrně zlomové a je dobré voličům vysvětlovat, proč jít k těmto volbám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

8:22 Vladimír Ustyanovič: Who is who neboli Kdo je kdo

Paní Černochová se zase "vyznamenala". Spolu s premiérem Fialou a také s bakalářem Lipavským, kdy si…