Rudolf Mládek: Ekonom Pikora - máme se prý nejlíp, my prasata v žitě

14.08.2018 14:46

Ekonom Vladimír Pikora má za to, že lidé si vlastně nemají na co stěžovat. Máme se prý nejlépe za mnoho a mnoho let. Podle Pikory se máme jako prasata v žitě. Ekonom Pikora s manželkou se nepochybně dobře mají. Ale Pikora vidí vše jen asi makroekonomicky.

Rudolf Mládek: Ekonom Pikora - máme se prý nejlíp, my prasata v žitě
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Česká republika má 70 až 100 tisíc bezdomovců, (existují pouze odhady) které socialismus vůbec neznal. Nemají se jako prasata v žitě.

Matkám samoživitelkám dluží sobečtí tatínkové přes 13 miliard na výživném. Nemají se ani maminky ani jejich děti jako prasata v žitě.

Byty, a to i ty pro nájemní bydlení, se staví skoro tak pomalu jako za socialismu a jsou drahé jak pro koupi, tak na nájem. Nemají se mladí lidé jako prasata v žitě.

Pokud ztratíte ve věku přes 54 let práci, velmi a skutečně velmi obtížně najdete jinou. Jste starý a vaše zkušenosti, a dokonce ani vzdělání nikoho nezajímají. Nemáte se jako prase v žitě, pokud jste si nenašetřil alespoň něco na zlé časy. Rozhodně blahobytné chrochtání vás do důchodu zcela určitě mine.

Pokud i omylem a zapomenutím dlužíte peníze (za popelnici, vypůjčení knížky v knihovně apod.) a dluh byl v řádu stovek korun, pohledávka vystoupá na několik desítek tisíc korun. Exekutor navíc zabaví klidně i majetek vašich rodičů, přátel i známých. Nemáte se jako prase v žitě.

Pokud máte štěstí a pracujete v zahraničí, stát vám zdaní i nevyplacené zdravotní a sociální pojištění. Nemáte se jako prase v žitě.

Mnohé dnes dovážené potraviny by se za socialismu pro svou nekvalitu nesměly prodávat. Nemáme se jako prase v žitě.

Řady výrobků (a začíná to platit i na auta) má zabudované tak mizerné součástky, že se po dvou letech výrobek stane nepoužitelným, nebo nutným k opravě. Nemáme se jako prase v žitě.

Když se stanete věřitelem, získáte od dlužníka zpět tak 15 až 20 procent dluhu, pokud vůbec máte štěstí. Většinou si za Hásystémujete. Konečné vyúčtování konkurzu pak trvá v průměru sedm let. Nemáme se jako prase v žitě.

Stanete-li se dlužníkem, pak váš majetek insolvenční správce prodá za desetinu skutečné hodnoty a zbytek dluhu vám zůstane. Stanete se otrokem, kterému vše, co vydělá, bude zabaveno a zbude mu jen životní minimum. A na hodně let. Hodnotu nemovitostí získá ten, kdo ji tak „dobře a výhodně“ od správce koupil. A bance je to lhostejné. Nemáme se jako prase v žitě.

Když špatný, arogantní a samolibý úředník udělá chybu a vám způsobí velké potíže, nic se mu nestane. Ručí za něj stát, který můžete zažalovat. Žaloba a její vyřízení trvá tak deset let. Nemáme se jako prase v žitě.

Takové trestní oznámení se může změnit v jednání u soudu až na devatenáct let, jak chebští zastupitelé pocítili na vlastní kůže, a pán sporu, tedy státní zástupce, je prakticky nekontrolovatelný. Nemáme se jako prase v žitě. … Dalo by se pokračovat.

Ekonom Pikora, pokud bude psát o lidech a jejich životě, by si měl doplnit znalosti. Jinak napíše zase hodně, a to hodně mylné hodnocení skutečného stavu věci.

(zdroj ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…