Rudolf Mládek: Stát se pokusil vyzout z odpovědnosti, protiústavní zákon senátoři smetli

18.04.2020 11:07

Stát se totiž pokusil vyzout z odpovědnosti a svým návrhem zákona, aby nájemci nemuseli platit nájemné do konce roku, a to na úkor vlastníků bytů, porušil ústavně garantované právo.

Rudolf Mládek: Stát se pokusil vyzout z odpovědnosti, protiústavní zákon senátoři smetli
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

To stanovuje právo vlastnit majetek (čl. 11 Listiny základních práv a svobod) a dále stanovuje, že na výrazná omezení vlastnického práva se vztahuje čl. 11 odst. 4 této listiny, který stanoví, že vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu. Tu ale stát nenavrhl v žádné výši.

Senátu se samozřejmě tento postup nelíbil a před případnou ústavní žalobou vyzval Poslaneckou sněmovnu, aby znovu posoudila možnosti odkladu nájemného. Senát totiž odhlasoval pozměnění legislativy a chce, aby stát ručil za čtyři pětiny nájemného v bytech, kde by lidé dlužili kvůli nedostatku příjmů v důsledku pandemie koronaviru. Senátoři tak rozložili břemeno nájmu na stát i na pronajímatele a splnili podmínky z ústavního pořádku. Omezení práv vlastníků bytů nebude za plnou, ale za alespoň vyhovující náhradu. Škoda, že s takovým návrhem vláda nepřišla sama.

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí

O to více se jeví obhajoba původního návrhu zákona z úst ministryně Dostálové poněkud zavádějící (1). Ve svém projevu na 20. schůzi Senátu dne 16. 4. 2020 k informaci vlády k současné situaci v EU v souvislosti s onemocněním COVID-19 uvedla řadu více než podivných informací. Evropská komise (EK) podle ní již od konce února organizuje společné veřejné zakázky na nákup zdravotnického vybavení a osobních ochranných prostředků!? A kde se to, prosím, projevilo? Místo pomoci státům jsme naopak slyšeli, že komisařka Jourová bude bojovat proti dezinformacím. O nějaké distribuci lékařského vybavení z EU jsme se v únoru nikde nedočetli.

V polovině března EK ,podle Dostálové, vydala vodítka pro správu vnitřních hranic s ohledem na zachování fungování vnitřního trhu, pokud jde o přepravu zboží. A nebyla to náhodou úmluva o tzv. „zelených pruzích“ dohodnuta na videokonferenci ministrů dopravy zemí EU konané 18. března? EK pak tuto dohodu vydává za svoji až 23. března 2020. (2)

Skutečnost, že EK souhlasila v době pandemie s uvolněním nevyužitých prostředků, to opravdu za „výhru“ pokládat nemůžeme. Takový argument zní opravdu směšně. Dostálová dále uvedla, že strategie vlády je v souladu s doporučeními Evropské komise. Tady se pochybnost o serióznosti projevu Dostálové nejvíce liší od skutečnosti. Porušování ústavních principů nepochybně EK, jakkoliv si kritiku zaslouží, nikde a nikomu nedoporučila. Opak je pravdou a k dodržování ústavnosti i v době nouzového stavu vyzvala evropské státy i Rada Evropy.

K Dostálové se hodí věta ze známé pohádky Mrazík: „Koho jste potkali, co Vám to nalhali?“ Naštěstí tentokráte se Senát alespoň pokusil, aby tato vláda „neporoučela i větru a dešti“. Ale stav je více než tristní. Zdá se, že malým soukromníkům a živnostníkům můžeme plánovat podnikatelské pohřby. Dosavadní kroky vlády k tomu jednoznačně směřují. Čeští oligarchové asi budou mít po pandemii koronaviru při přebírání zbankrotovaných firem podnikatelské žně. Někomu se koronavir náramně hodil do krámu.

Zdroje:
(1) ZDE
(2) ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla