Rudolf Mládek: Zdá se, že chytrákům na silnicích přituhne

03.02.2020 13:24

Na stole totiž leží projednání návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky a zákon č. 17/2012 Sb., o Celní správě České republiky a další související zákony. Zní to sice šroubovaně, ale postoupíme dále.

Rudolf Mládek: Zdá se, že chytrákům na silnicích přituhne
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Důvodem předložení návrhu je dlouhodobě nedostatečná vymahatelnost pravomocně uložených pokut, zejména pokut uložených příkazem na místě Policií ČR nebo orgány celní správy. Pokud je ukladatelem pokuty uložené příkazem na místě Policie ČR, a pokuta není na místě uhrazena, jsou nezaplacené pokuty předávány v rámci tzv. dělené správy Celní správě ČR k vymožení. Neuhrazeno je téměř 60% (!!) předaných pokut. Tolik důvodová zpráva.

Neplacení se v České republice stalo pomalu národním sportem, a ačkoliv čteme denně kolikže už to chudáků spadlo do exekutivní pasti, neplatičů neubývá. Hospodářská komora ČR uvádí, že obsahem předloženého návrhu je zavedení nového oprávnění Policie České republiky a orgánů Celní správy České republiky požadovat při kontrole vozidla uhrazení nedoplatku na pravomocné, ale nezaplacené pokutě podle zákona o silničním provozu, zákona o silniční dopravě a zákona o pozemních komunikacích.

V případě neuhrazení pokuty na místě kontroly je navrhováno oprávnění zadržet tabulky registrační značky vozidla nebo použít technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla. Důvodem předložení návrhu je právě ta dlouhodobě nedostatečná vymahatelnost pravomocně uložených pokut, která má negativní dopad i na bezpečnost silničního provozu. Nepotrestaný hříšník obvykle hřeší ještě více.

Tak trochu se můžeme obávat, aby se krajnice dálnic nezačaly plnit auty s tzv. botičkou, protože jejich řidiči nezaplatili ani poté, co jim tato hrozba visela nad hlavou. Ale jako vždy: Na začátku to možná tak vypadat bude, na konci všichni rádi tu pokutu zaplatí. Především proto, že by své vozidlo nemuseli druhý den na té dálnici/silnici vůbec najít. A rozmontované auto na náhradní díly skoro žádná policie na světě nenajde.

Jenom dodejme, že naši sousedé jsou tvrďáci a třeba v Německu, jak se uvádí dále, pokud dotčená osoba odmítne uhradit pokutu, může jí být zabaven dopravní prostředek a jiné věci ve vlastnictví, které má u sebe. Variantou je i exekuční řízení a nebo vazba do šesti týdnů. Hodní Rakušané udělují jen dva týdny vazby, jinak je to stejné. V Nizozemsku, Řecku, Polsku, Estonsku, Francii a v Irsku když nezaplatí řidič, tak to vymáhají od vlastníka vozidla.

Lze tedy předpokládat, že pokud novela nabude účinnosti, snad už nebudeme muset číst tak potupnou zprávu o tom, že 60% pokut je nevybráno. Nikdo nechce zpátky totalitu, ale v minulém režimu bylo něco takového nemožné. Takže čeští tzv., demokraté zatím připomínají spíše soudruhy z NDR, kteří někde udělali chybu. Snad už to konečně napraví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…