Růžena Chrasteková: Když je přání otcem udávání

30.08.2020 12:41

Udavačství, obyčejné, prachsprosté účelové udavačství je bezesporu jedna z nejodpudivějších lidských vlastností. Prováděné v běžném, praktickém životě způsobující udávaným mnohdy obrovské problémy, potíže, někdy dokonce ztráty nejvyšší.

Růžena Chrasteková: Když je přání otcem udávání
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

O tom jsme se v celkem nedávné historii mohli přesvědčit všichni pamětníci, z vyprávění přímých předků dozvědět jak strašné tragédie způsobilo např. udávání Gestapu za Protektorátu, okupace nacistickým Německem. Statisíce zmařených životů, zvěrské vraždění našich občanů německými nacisty.

Ono se nejenom jeví, ono je i holý fakt, že u některých jedinců i v dnešní naší společnosti je udavačství jakoby jejich další životní přirozenost, způsob, jak se vypořádávat se svými profesními, ale i osobními, neúspěchy, prohrami a selháními.

Jsou ale i tací, kteří se skrzevá tuto morální špinavost v sobě pokoušejí dosáhnout úspěch v podnikání, především ale politických cílů. Což je ale u nich konkrétně jedno a to samé, protože politikou se šplhají k materiálním, finančním ziskům, nutno podotknout, že k nemalým.

Typickým příkladem patologického udavače, který je jím dílem z evidentní pomstychtivosti za sérii vyhazovů pro totální neschopnost až všeho špatného schopnost ze státních institucí, kde se od něj vyžadovali skutečné pracovní výsledky; dílem ze snahy udržet se v politice a zřejmě v ní dosáhnout vyšších met; je senátor Wagenknecht z Pirátské udavačské strany.

Svojí dnes mateřské PUS rozhodně ostudu nedělá, nejenom že se zařadil mezi pirátské udavače, ale dá se říct, že je na čele jejich peletonu v krasojízdě směr Brusel. Udavačství Pirátů "vejš" se dá bez jakýchkoliv rozpaků a pochybností nazvat také vlastizrádstvím, snahou poškodit co nejvíce zájmy naší země.

Ono mu to ale zase nevyšlo, protože už i vrchnost v Bruseli nad tou jeho strašlivou špinavostí musela jenom nevěřícně kroutit hlavami a rázně jeho nechutné splašky smést ze stolu. A tak si náš (bohužel) šampion v udávání dupl nožkou a chce udat i je, panečku. https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Senator-Wagenknecht-piratsky-udavac-Klement-Gotwald-dneska-Ostry-komentar-z-Hanspaulky-pote-co-EU-do-jeho-udani-hodila-vidle-634853. Nevím, jakým jazykem spolu rozmlouvají ti pánové v Bruseli, ale mám za to, že tohoto našeho (bohužel) špinavce museli nazvat pěkně po jejich - ksindl.

Trošku jiným typem udavače je David Ondráčka, šéf české pobočky nevládní organizace Transparency International. Ten cílí na ty vysoké funkce ve státě, jedné které už byl nadosah, tak blizoučko, ale ten ďábel Babiš ho nakonec tím ministrem vnitra neudělal. Tady ta podobnost s pomstychtivostí má také své racionální kořeny.

I u tohoto patologického udavače, zaměřeného ponejvíce na udávání našeho premiéra, je zřejmá přímo posedlost zničit objekt svého udávání, sesadit ho touto metodou z postu, donutit ho k rezignaci. Což mu ale nebrání opakovaně žádat, dostávat, přijímat nemalé dotace, peníze, prachy od vlády, kterou oběť, jím úporně, dlouhodobě a systematicky pronásledována, řídí. To jsou ty paradoxy, neuvěřitelné rozpory, nepochopitelné až jednání našeho premiéra, kterých je sice málo, ale jsou. On si zjednodušeně a velmi obecně řečeno, platí své úhlavné a zaryté nepřátele, kteří se ho snaží za každou cenu zničit. Ale pozadí je zřejmě běžnému občanovi neznámé a skoro tajemné, budiž ... https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ministerstvo-se-nebude-dal-hrabat-v-zalobe-Ondrackovy-neziskovky-na-Babise-634882

Je na místě, v tom výčtu udavačů, nezapomenout na naše lidovce, především z řad europoslanců, kteří se také pilně snaží dostát své pověsti křiváků, naplňování jejich proslulého hesla: "Trošku pomoct, hodně škodit, to se může vždycky hodit". Že ano, pane Zdechovský?

Je tristní, že naši pověst, Čechů, Moravanů a Slezanů, jako úmorných až udavačů, prezentuje, především v Bruseli, těchto pár politických gaunerů, darebáků mizerných a tím nás zostuzují víc, než je záhodno, zdrávo a pravdivo. Protože jich zase tak moc není mezi námi. To jenom jim morálka, čest a slušnost nic neříká.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…