Růžena Chrasteková: Nepřeháníte to už, dámy a pánové?

18.12.2019 20:10

Především někteří politici a političky, novináři a novináři, politologové a politoložky, další veřejně známé osoby, které si doslova nevidí do úst a vypouštějí z nich, ventilují ze svých niter všechnu tu zlobu, zášť, závist, proměněnou v čirou nenávist.

Růžena Chrasteková: Nepřeháníte to už, dámy a pánové?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

 Až takovou, že jde mráz po zádech a každý člověk, který se řadí mezi slušnou společnost, si musí, chtě - nechtě, alespoň pomyslne odplivnout nad tím, co od nich, v poslední době především, slyší, čte.

Nejenom politická, ale všeobecně společenská kultura, kultivovanost některých těch, co jsou vydáváni za etalon té kultury, vzdělanosti a slušnosti, anebo se za tohle vše vydávají sami, jde strmě dolů, limitně se blíží k primitivnímu sprosťáctví, vulgarizmům vyzývajícím k násilí, až po to největší, fatální.

Socioložka Jiřina Šiklová, svého času nechvalně známá pod přezdívkou "Rudá fena" (padesátá léta minulého století), která je, při vší úctě k jejímu věku (na kterém ale ona sama žádné zásluhy nemá, že ano), pořád zvána na nějaké besedy a politicky zaměřené akce, tu špínu veškerou překonala výrokem: "Koho zavraždit, aby se tady něco změnilo?" ZDE

Na tohle už se jednoduše slušně reagovat nedá, proto raději bez rozsáhlejšího komentáře. Snad jenom tolik, že toto je přesně to setí zla, podněcování k nenávisti až za hrob. A že se vždy může najít, v každé společnosti, teda i v té naší, někdo, kdo takové a podobné výzvy vyslyší a bude chtít upustit páru své tragické šílenosti, je nasnadě.

Plody této, i takto zaseté, podněcované nenávisti, zloby, hrubiánství až vulgární nesnášenlivosti, záštiplné netolerance ve společnosti se, žel začínají objevovat, viz tragédie v Ostravě.

Politici, především ti méně úspěšní, ale i po větším úspěchu toužící, z řad těch komunálních, různí starostové, zhusta vylíhlí v ODS, straně, který dnes už je, i zásluhou těchto politiků (Pavel Novotný, podřezávač prezidenta Lang i tento Martan) stranou inferiorní, (t.j. podřadnou, méněcennou, slaboduchou, protože kdyby tomu tak nebylo, těžko by ve svých řadách trpěla výše jmenované), začínají být otevřeně sprostými nevychovanci a hulváty. ZDE

A příklady táhnou, obzvláště, když jde o takto sprostou razanci, vydávanou za odvahu a asertivitu ve vyjadřování se. Také proto ty sprostoty a vulgarity na demonstracích, ale i na sociálních sítích, proto třeba taková ubohá sprostota novinářky Hovorkové ZDE .

Celým tímto vším politicko společenským kvasem posledního období se jako červená niť táhne, místo nějaké ideje, smysluplné myšlenky a programu, jenom tato sprostota a nenávist, otevřené, veřejné proklamace nehorázných lží, dezinformací, bezostyšně i načmáraných na plakátech a kartonech demonstrantů.

Lži a nic než lži hlasitě vykřikuje fašizoidní Minář, nedostudovaný demonstrant z povolání, který, pravda, dokázal právě těmi lžemi zmanipulovat davy lidí (byť to rozhodně není celá společnost, jak rád a opět zase lživě sám deklaruje), až tak, že mu posílají peníze na živobytí, jak se chlubí. Zase, samozřejmě, lživě, protože zdroje, ze kterých pobírá svoji jidášskou mzdu, její výši (když už jsou ti jediní spravedlicví a transparentní a šéf politické /ne/ziskovky Transparency International jim to stvrzuje už jenom svými sympatiemi a spoluprací na destabilizaci společnosti) cudně se svým spolkem tají. Evidentně zase podvod jak Brno.

Ta opravdová, naprosto většinová občanská společnost, vás má, vy všichni sprostí hulváti a podněcovatelé nenávisti, zla, za lidi nehodné volby mezi ty, které nás mají reprezentovat a zastupovat. I proto žádné příští volby nevyhrajete, byť byste udělali jakoukoliv koalici, posvazovali dohromady svoje děsy a běsy, napadali volební systém, který vám najednou nevyhovuje, přibrali si na pomoc zbytečný, parazitní Senát i zpolitizovaný Ústavní soud.

V demokracii, kterou sice chcete zničit, demontovat, ale pořád tady je, vítězí většina. A ta většina vámi pohrdá. I za to, jak se chováte k těm, kteří zvítězili a porazili vás. Nemáte v sobě ani zbla cti, charakteru, elementární lidské slušnosti.

A ani není třeba vám nadávat do šmejdů. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …