Stanislav Kliment: Socialistický prezident Hollande humanitární gesto neudělá

04.07.2015 21:16

Představitel kanceláře francouzského socialistického prezidenta Francoise Hollanda dnes řekl, že „neexistuje možnost“, aby lídr WikiLeaks Julian Assange získal ve Francii azyl. Uvedl to několik hodin poté, co list "Le Monde" zveřejnil dlouhý dopis Assange francouzskému prezidentovi, jenž takovou prosbu mimo jiné obsahuje.

Stanislav Kliment: Socialistický prezident Hollande humanitární gesto neudělá
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman a Francois Hollande při státní návštěvě Francie

Julian Assange píše, že je „novinářem pronásledovaným Spojenými státy“ a je mu „vyhrožováno smrtí“ z důvodu jeho profesní činnosti. Le Monde zveřejňuje také historii vzniku a činnosti organizace vedené Assangem, který již třetí rok žije v azylu na ambasádě Ekvádoru v Londýně. Francie by udělala humanitární gesto a také by vyslala symbolické gesto podpory novinářům a informátorům, kteří riskují životy, aby lidem přinesli pravdu – uvádí „psanec“.

Celý text dopisu je publikován zde.

Připomeňme, že v posledních týdnech byla právě díky investigativní činnosti WikiLeaks skutečnost, že americké tajné služby odposlouchávaly francouzské prezidenty a získávaly zprávy o záměrech hospodářské spolupráce Francie se zahraničím. Prakticky okamžitá odmítavá reakce na prosbu o udělení azylu je dalším příkladem politiky socialisty Hollanda, která ho staví do pozice nedůvěryhodné a nepopulární francouzské hlavy státu, která v posledních sedmdesáti letech má srovnání jen s jeho pravicovým předchůdcem Nicolasem Sarkozym. Působení Hollanda výrazně ohrožuje opakování úspěchu socialistů z posledních legislativnich voleb do parlamentu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla