Stanislav Kliment: Uznání Kosova a protiruské sankce otevřou dveře Evropské unie

23.02.2017 10:12

Uznání nezávislosti samozvané republiky Kosova a zavedení sankcí vůči Rusku budou podmínkami pro přijetí Srbska do Evropské unie, Srbský prezident Tomislav Nikolič včera v televizi RTS řekl, že Brusel klade Bělehradu podmínky pro vstup do Evropské unie – jednak jde o uznání tzv. Republiky Kosovo a také o připojení k protiruským sankcím. Nikolič se odvolával na jednání s komisařem EU Johannesem Hahnem.

Stanislav Kliment: Uznání Kosova a protiruské sankce otevřou dveře Evropské unie
Foto: archiv
Popisek: Vlajka jednostranně vyhlášeného Kosova

"O těchto dvou podmínkách jsem řekl jako první, mnozí lidé v Srbsku mi namítali, že nikdy o tom neslyšeli, jsou to však podmínky, o nichž uslyšíte už zítra", podotkl Nikolič. Prezident upřesnil, že tyto požadavky zatím nejsou oficiální politikou EU, ale objevují se v parlamentech některých zemí, které budou muset přistoupení Srbska schválit.

Zmínil potom německý Bundestag, „jemuž bude patřit rozhodující role". Připomeňme, že vedení Srbské pokrokové strany nominuje na úřad prezidenta premiéra Aleksandara Vučiče, který je normalizačním probruselským politikem. Odstaven tak byl zakladatel strany a její dřívější předseda Nikolič, zastávající postoje bližší tradičnímu spojenci Srbska Rusku.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…