Stanislav Kliment: Vzpomínka na oběti německého vraždění Židů a osvobození Auschwitz

29.01.2017 11:01

V německém koncentračním a vyhlazovacím táboře Auschwitz –Birkenau se včera uskutečnila vzpomínková slavnost u příležitosti 72. výročí osvobození tábora Rudou armádou. Právě tento den je celosvětově vzpomínán jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Stanislav Kliment: Vzpomínka na oběti německého vraždění Židů a osvobození Auschwitz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau

„Jsme na místě, které je těžko pojmenovat a težko definovat. Jedni hovoří o tom, co se zde stalo, jako velkou tragédii, jiní mluví o Golgotě, továrně smrti, ale žádné z těchto označení nevyjadřuje to, co se tady stalo,“ řekla na místě polská premiérka Beata Szydlo. Podle jejích slov je třeba říkat pravdu, protože dokonale víme, že díky tomu unikneme zlu. Jako největší úkol pro ty, kteří se na tomto místě scházejí a pro budoucí pokolení, které se zde bude scházet každého 27. ledna, aby pravda a dobro vítězily nad zlem. To je naše povinnost vůči těm, kteří přežili a celý svůj život volali: Nezapomínejte,“ řekla Szydlo. Tábor Auschwitz v roce 1940 jako koncentrační tábor pro Poláky, tábor Birkenau vznikl o dva roky později. V Auschwitz Němci vyvraždili nejméně 1,1 milionu lidí, hlavně Židů, Poláků, Romů, sovětských zajatců a osob jiné národnosti.

V posledních letech se v americkém a některém evropském tisku objevuje formulace „polské tábory smrti“. V té souvislosti je třeba uvést, že v roce 1956 v Německu důstojníci tajné kontrarozvědné Agentury 114 navrhli v rámci širšího plánu na očištění německé viny za nacistické zločiny používat pro tábory na území Polska termín „polské tábory“. „Kousek falše v historii může po letech lehce přispět k očištění Německa z historické odpovědnosti za vyhlazování,“ přesvědčoval nadřízené Alfred Benzinger, za druhé světové války důstojník Geheime Feldpolizei. Návrhy ocenil i známý nacistický rozvědčík a budovatel poválečné německé rozvědky Reinhard Gehlen. V roce 2012 termín „polský koncentrační tábor“ použil také americký prezident Barack Obama při udělování Prezidentské medaile svobody in memoriam Janu Karskému, který z okupovaného Polska přivezl do USA informace o německých zločinech a osobně informoval prezidenta Franklina Delano Roosevelta. V seznamu UNESCO je dnes tábor zapsán jako „Německý nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim – Březinka“.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

10:14 Zdeněk Jemelík: Poučení ze Zašové

Valašská vesnice Zašová má pevné místo v mých vzpomínkách na vzdálené mládí, proto mě zaujala zpráva…