Stanislav Kliment: Wikileaks - 100 tisíc dolarů za smlouvu TTIP

12.08.2015 13:11

Portál Wikileaks slibuje 100 tisíc dolarů tomu, kdo dodá kopii smlouvy TTIP mezi Evropskou unií a USA o vytvoření transatlantické zóny volného obchodu. Sbírku na tuto odměnu podpořil také bývalý řecký ministr financí Janis Warufakis. Zveřejnění smlouvy by bylo průlomem do v podstatě konspiračního jednání za zády unijní veřejnosti.

Stanislav Kliment: Wikileaks - 100 tisíc dolarů za smlouvu TTIP
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Podle zakladatel Wikileaks Juliana Assange je tajemství okolo této smlouvy ohrožením pro budoucnost evropské demokracie. „Nadešel čas, aby těmto tajemstvím bylo zabráněno,“ uvedl Assange. Smlouva TTIP je vyjednávána od roku 2013 a jejím cílem je vytvoření sféry volného obchodu mezi USA a Evropskou unií.

V důsledku by došlo ke sjednocení norem a odstranění bariér v oblasti cel nebo rozdílných regulací. Odpůrci TTIP upozorňují, že smlouva bude sloužit především americkým mezinárodním korporacím. Podle evropského komisařky pro oblast obchodu Cecilie Malmstroemové má v podzimních měsících dojít ke zrychlení tajného vyjednávání.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla