Stanislav Zapletal: Pane ministře zdravotnictví, nenechte se urážet

30.03.2020 14:47

Vzkaz ministru Vojtěchovi po odvysílání Otázkek Václava Moravce.

Stanislav Zapletal: Pane ministře zdravotnictví, nenechte se urážet
Foto: Screen ČT24
Popisek: Václav Moravec s rouškou

Vážený pane ministře zdravotnictví, pane dr. Vojtěchu.

Včera jsem pozorně sledoval debatu, nazývanou "Otázky Václava Moravce". S průběhem debaty jsem byl jako občan krajně nespokojen.
 
Pane ministře. Vláda není na to, aby se její členové nechali veřejně urážet novinářem třetí kategorie, který dokáže před zraky diváků jednat s ministrem vlády jako neomalený hulvát. S panem Moravcem, jak předpokládám, jste zajisté husy nepásl.
 
Vláda je na to, aby vládla a nikoli na to, aby byla nucena ztrácet čas něčím takovým, jak zřejmě zinscenoval Moravec se zástupkyní zdravotnických odborů Žitníkovou.
 
Bylo skutečně neuvěřitelné, na jakou úroveň debata spadla, když tato jmenovaná otevřela ústa a začala chrlit informace podané na úrovni - támhle mi říkali, tam ten říkal, tam ti mi řekli, protože se bojí - když nebyly uváděny relevantní informace kdo, kde a proč si ztěžoval. Paní Ž., jak si dovoluji usuzovat je schopna nekonečně debatovat velice zvláštním způsobem. Když začne u problému "A" a podepře svou řeč udáním skutečností, které dotazovaný ministr vyvrátí, také třeba tak, že uvede, že je mu vytýkáno něco, co se týká logistiky, nikoli zdravotnictví, když za tuto logistiku je odpovědný někdo jiný. Madam Žitníkovou to nezneklidní, přejde na problém "B" a postupuje podobně jako v případě problému "A": uvede opět nůši nepodložených informací, a tak dál. Potom přejde k problému "C". Diskutovat je s ní možno do nekonečna. Jedná s ministrem, jako by ho měla k ruce, jako by byl nějaký hejpočkej. Je absolutně neschopna pochopit vážnost situace, v níž opravdu může docházet k poruchám a není schopna pochopit zcela samozřejmé, různé úrovně vidění ministra a dámy z ulice. Tuto "diskusi" sleduje pan Moravec a v nejnevhodnější chvíli položí zčista jasna, bez ohledu na mizerný průběh diskuse ministrovi otázku, zda nemyslí, že by měl odstoupit.
 
Vážený pane ministře. Pozorovat pořady Václava Moravce v nichž vystoupí člen vlády, který je v pořadu pokud možno dehonestován při každé možné příležitosti je nanejvýš zarmucující. Moravec opravdu dokáže jednat z ministrem jako hulvát, což předvedl i v uváděném pořadu. Neměl byste do pořadu České televize chodit. V ČT se nejedná ponižujícím způsobem jen s Vámi. Ukázalo se to v polední době při jednání Takáče s ministrem Metnarem, jindy s paní Schillerovou či panem Havlíčkem, i když s nimi hovořili jiní moderátoři než Takáč. Na jednotlivé případy jsem reagoval, připomínky občana jsou však v ČT hrachem házeným na zeď.
 
Naše vláda si zatím v pandemii vede skvěle, potvrdil to třeba i známý pan dr. Pomahač v rozmluvě s panem Stachem, který může ostatní moderátory v ČT učit, jak se mají vést rozhovory.
 
Tedy opravdu, do ČT na rozhovory nechoďte. Metoda brífinku je lepší, trvejte na tom, aby byly otázky podloženy relevantními informacemi a byly předloženy předem. Na urážlivé otázky neodpovídejte.
 
Dovolím si opakovat: vláda je na to, aby vládla, nikoli na to, aby posluhovala, či aby se její členové nechali urážet.
 
Trvejte na tom, aby funkcionáři organizací se obraceli s připomínkami na oficiální místa, nikoli na novináře, kteří vycházejí s drby posbíranými bůhvíkde.
 
Novinařina je v naší republice na mizerné úrovni, většina novinářů se v politické oblasti snaží napravovat výsledky voleb, házet členům vlády klacky pod nohy, upřednostňovat vyjádření představitelů opozičních pidistran.
 
V takové situaci platí přísloví "Za dobrotu na žebrotu".
 
Na námitky uváděné jako informace typu "jedna paní, či jeden pán povídal" je třeba vůbec nereagovat a trvat na předložení podložených projevů občanů.
 
V tak obtížné situaci jako je průběh pandemie není možno poruchy vyloučit. Není možno také na zapísknutí sehnat pomůcky, kterých je světově nedostatek, což dáma typu paní Žitníkové vůbec není schopna pochopit.
 
Prosím jako občan, který dovede jako někdejší vrcholový manažer Vaši práci ocenit. Odmítněte diskuse, které vede Moravec, trvejte na úrovni diskusí, na jaké je vede pan Stach, trvejte na tom, aby byly kladeny pouze relevantní dotazy, neskočte na chytáky, kdy se z Vás moderátor snaží dostat nějaké číslo či tvrzení, které potom zneužije až třeba po půl roce, když Vám předloží Vaši odpověď, která odpovídala jiné situaci, čímž ji vlastně zneužije.
 
Po tolika letech pozorování party ve vedení politického vysílání ČT jsem naprosto přesvědčen, že jde o partu nečestnou, vyznávající přesvědčení, že demokracie je jen ta, která je podle jejího gusta.
 
Pane ministře, nechoďte do pořadů moderovaných ani panem Takáčem, ani panem Moravcem, ani panem Železným, ani panem Řezníčkem, ani panem Kubalem. Tedy pány při diskusi dálkově řízenými z pozadí plenty, za níž se kryjí vyhranění nepřátelé vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…