Štefkův zápisník: Vedení školy hledá viníky všude, jen ne u sebe - slova bývalého mluvčího

03.03.2016 10:15

Ve středu 24. února vedení Prahy odvolalo Františka Bártla z funkce ředitele Střední průmyslové školy Na Třebešíně. Škola utržila těžký (nejen mediální) šrám kvůli kauze učitelky, kterou zřejmě delší dobu šikanovali tři žáci a ta později zemřela. Jedním z největších projevů nevole veřejnosti se stala i internetová petice, kterou krátce po celé události založil bývalý mluvčí Prahy 6 a novinář Adam Halmoši. Ten v rozhovoru pro web Štefkův zápisník popisuje, co jej k tomu vedlo a říká, že celá záležitost ještě neskončila. Více zde: http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/news/adam-halmosi-vedeni-skoly-hleda-viniky-vsude-jen-ne-u-sebe/

Štefkův zápisník: Vedení školy hledá viníky všude, jen ne u sebe - slova bývalého mluvčího
Foto: trebesin.cz
Popisek: Střední průmyslová škola na Třebešíně

Co vás vedlo k jejímu založení? Jednalo se například o podnět ze strany rodičů či trvalejší zájem o tuto problematiku?
Chtěl jsem dát peticí oficiální formu hlasu veřejnosti. V diskusích pod články bývají různé názory, ale jen petice už může mít na rozdíl od diskusních příspěvků nějakou váhu. Navíc vedení školy v začátku kauzy totálně nezvládlo komunikaci navenek. Čtyři dny trvalo, než vydali v neděli navečer prohlášení, svůj facebookový profil pak raději dočasně zrušili.

Podle ukazatele u vaší petice tento dokument podpořilo po pár dnech od jejího zveřejnění téměř 1370 lidí. Čekal jste více nebo jste s tímto číslem spokojen?
Jsem velmi spokojen a děkuji všem za podporu, petice se během týdne od založení stala na webu druhou nejpodepisovanější peticí daného týdne.

Setkal jste se naopak s negativní reakcí, tedy vyslovováním podpory řediteli školy?
Ano, nějaký jiný pán založil protipetici a také některé komentáře u mojí petice s ní nesouhlasí. Nevadí, odhaduji,
že 99 procent komentářů u mé petice je souhlasných.

Komunikoval jste při realizaci petice se zástupci Magistrátu a zastupitelstva hlavního města Prahy? Jaké byly reakce z jejich strany?
Komunikoval jsem s panem Nacherem (Patrik Nacher, zastupitel zvolený za ANO – pozn. autora), a odkaz na petici jsem e-mailem předal panu Dolínkovi (Petr Dolínek, náměstek primátorky zvolený za ČSSD) a paní primátorce. Samotnou petici předám v příštím týdnu v tištěné podobě do podatelny magistrátu, protože vedle pana ředitele je ale potřeba nějak dořešit i zástupce vedení školy a uvidíme, jaký vývoj bude mít jednání o dalším postihu pro trojici agresorů.

Ve středu 24. února vedení Prahy odvolalo ředitele inkriminované školy Na Třebešíně. Považujete svůj „úkol“ za splněný nebo se budete angažovat i v dalších podobných případech, které prosáknou na veřejnost?
Jsem velmi zvědavý, co bude dál se zástupci pana ředitele Bártla, konkrétně s paní Kubíkovou. Místo toho, aby si vedení školy vysypalo popel na hlavu, tak paní zástupkyně jako matematička veřejně řekne, že úmrtí učitelky nemá s šikanou souvislost. Je snad lékařka? A hledají viníky všude jinde, než u sebe. Jak můžou tvrdit, že o ničem nevěděli? Proboha, tak co v té škole dělali? Pan ředitel se na začátku pro jistotu hodil marod a zřejmě čekal, že celá věc vyšumí. Až když viděl reakce veřejnosti, tak ve středu poprvé přečetl své prohlášení, které když jsem poslouchal, tak jsem měl pocit, že jsme někde před rokem 1989. Takhle to prostě nejde.

K publikování poskytl Štefkův zápisník. Jiří Štefek je bývalý redaktor MF Dnes a časopisu Týden, vystudovaný politolog a absolvent Hotelové školy v Poděbradech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…