Štěpán Forgač: Příčinou dehumanizace je společenská nesvoboda

30.01.2014 18:13

Tvrdím, že obyvatelé každého územní celku mají morální právo na seberegulaci - vládnout, ve svém teritoriu, sami sobě. A to včetně ekonomické činnosti. Pak by zisk z podnikání patřil obyvatelům územnímu celku. To je žádoucí.

Štěpán Forgač: Příčinou dehumanizace je společenská nesvoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Srdce ze zapálených svíček za Václava Havla

Skutečnost je však jiná. Uplatňování tohoto práva je územním celkům odpíráno. Jinými slovy: územní celky nejsou svobodné. Demokracie je přitom bytostně spjata právě se  společenskou svobodou. Všechny ostatní svobody jednotlivce k demokracii nestačí. Všechny ostatní svobody jednotlivce jsou, totiž, ve svobodě společenské obsaženy. Z toho vyplývá, že jestliže nemáme svobodu společenskou tak nejsme zcela svobodni ani jako jednotlivci. Na blokování svobody územních celků stojí síla a moc soukromého kapitálu.

Problém spočívá v tom, že lidé o společenské nesvobodě neví. Věří, že svobodní jsou. Ta víra je tak silná, že jim nedovolí o její pravdivosti pochybovat. Toto paradigma nemůže dlouho vydržet a začne se, hroutit. Příčinu jeho počínajícího konce vidím ve zhroucení bipolárního světa. Kapitalismus ovládl svět a myslí si, že se už nemá čeho bát. Mýlí se. Bát by se měl. Jeho největším nepřítelem je, totiž, on sám a je schopen sám sebe zničit. Zničit tím, že svou činností zlikviduje současné paradigma – víru ve svobodu a demokratičnost stávající společenské formace. Tím uvolní cestu paradigmatu novému. Že by, konečně, svitla naděje demokracii?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.