Štěpán Křeček: Cena ropy padá do propasti, pohonné hmoty zlevňují

22.11.2018 9:45

Pod vlivem pádu ceny na světových trzích s ropou se snižují ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice. Průměrná cena benzínu za uplynulý týden klesla o 14 haléřů na 33,41 koruny.

Štěpán Křeček: Cena ropy padá do propasti, pohonné hmoty zlevňují
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Cena nafty také začala klesat, ale pomalejším tempem než cena benzínu. V uplynulém týdnu se cena nafty snížila o 8 haléřů na 33,67 koruny. Na trhu bude v následujících týdnech přetrvávat stav, kdy nafta bude dražší než benzín. To je způsobeno zvýšenou poptávkou po topné naftě v Evropě.

V příštím týdnu lze očekávat, že cena benzínu a nafty bude dál klesat. Pumpařům se výrazně snižují náklady na nákup pohonných hmot, což je způsobeno hlubokým propadem ceny ropy na světových trzích. Ropa Brent se aktuálně obchoduje poblíž hranice 63 dolarů za barel, což umožňuje snížit ceny na čerpacích stanicích o více než korunu za litr pohonných hmot. Navíc v uplynulém týdnu přestal oslabovat kurz koruny vůči dolaru, což umožní levnější dovoz ropy do České republiky.

Cenu ropy bude v nejbližších týdnech ovlivňovat řada faktorů. Klíčové bude sledovat, jak si trh poradí s krátkodobým přebytkem ropy, který vznikl na základě neúčinných sankcí vůči Íránu, které jsou doprovázeny vyšší produkcí ropy ve Spojených státech, Rusku a Saúdské Arábii. Zásadní budou též zprávy o stavu světové ekonomiky, které předurčí růst poptávky po ropě na příští rok. Ceny akcií firem, které poskytují služby v ropném průmyslu, se nachází na patnáctiletých minimech. Akcie ropných společností jsou v mnohých případech níže, než byly v únoru 2016, kdy došlo ke krátkodobému kolapsu ceny ropy až pod úroveň 30 dolarů za barel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …