Štěpán Křeček: Cenový chaos ochromuje naše hospodářství

17.12.2021 7:29 | Komentář

„Prudký růst cen bude zhoršovat dostupnost základních životních potřeb. Kromě energií a průmyslových výrobků, výrazně zdraží i potraviny a bydlení. Inflace tak může zásadně navýšit míru chudoby v České republice,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Cenový chaos ochromuje naše hospodářství
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V listopadu došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 13,5 procenta. Nic podobného nepamatujeme za celou existenci samostatné České republiky. Prudké zdražování nejvíce postihlo odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, kovů a kovodělných výrobků, chemických látek, dřeva, papíru a tisku. Na trhu vzniká cenový chaos, což má negativní vliv na produkci.

Výrazný růst cen byl v listopadu evidován i u stavebních prací, které meziročně zdražily o 7,9 procenta. To navíc bylo doprovázeno zvyšujícími se cenami materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 17,1 procenta. Kombinace zdražujících stavebních prací a stavebních materiálů negativně ovlivní výstavbu. Důsledkem bude další růst cen na již výrazně předraženém realitním trhu.

V neposlední řadě zásadně vzrostly ceny u zemědělských výrobců o 14,6 procenta. Přitom se zvýšily ceny obilovin o 29,1 procenta, olejnin o 31,5 procenta, mléka o 9,3 procenta a skotu o 10,6 procenta. Růst cen zemědělských výrobců zhorší dostupnost potravin a povede ke zdražování ve stravovacích službách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…