Štěpán Křeček: Ceny nemovitostí dál rostou. Tempo růstu však zpomaluje

12.04.2018 11:04

„Ceny nemovitostí v České republice rostou dvakrát rychleji, než je průměr Evropské unie. Tempo růstu cen nemovitostí však začíná zvolňovat a již není nejvyšší v rámci unie,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ceny nemovitostí dál rostou. Tempo růstu však zpomaluje
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Eurostat dnes zveřejnil nová data o cenách nemovitostí za 4. čtvrtletí 2017. V České republice v posledním kvartálu loňského roku meziročně vzrostla cena nemovitostí o 8,4 %. Oproti předcházejícím kvartálům se jedná o výrazné zbrzdění růstu cen nemovitostí. Přesto v České republice roste cena nemovitostí přibližně dvakrát rychleji, než je průměr Evropské unie.

Nejvyšší růst cen nemovitostí byl zaznamenán v Irsku, kde v závěru roku ceny meziročně vzrostly o 11,8 %. Dvojciferného růstu cen bylo dosaženo i v Portugalsku a Slovinsku. Naopak k propadu cen nemovitostí o 0,3 % došlo v Itálii. Data o vývoji cen v Řecku nebyla publikována.

„Současný stav na realitním trhu vyhovuje starším lidem, kteří vlastní více nemovitostí. Naopak mladí lidé, kteří si pořizují svoji první nemovitost, na vysoký růst cen doplácí. Vznikají tak výrazné mezigenerační rozdíly,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Vysoký růst cen nemovitostí v České republice je zapříčiněn špatnými stavebními zákony. Ty ve svém důsledku způsobují, že vydávání stavebních povolení trvá v České republice déle než v řadě zemí rozvojového světa. Výsledkem je nedostatečná nabídka nemovitostí, která tlačí ceny směrem vzhůru.

Zpomalení růstu cen nemovitostí může být zapříčiněno zvyšováním úrokových sazeb Českou národní bankou. Vyšší úrokové sazby postupně zdražují hypoteční úvěry, což vede k přirozené regulaci poptávky. Tento vývoj by mohl být podpořen vznikem nových regulací, které budou přísněji kontrolovat poměr mezi dlužnou částkou a příjmem žadatele o hypotéku.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.