Štěpán Křeček: Ceny zahraničního obchodu klesají. Může za to silná koruna

29.03.2018 9:57

„Představa, že čeští exportéři mohou přenášet náklady spojené s posilováním koruny vůči cizím měnám na své odběratele, se ukazuje jako milná. Pro zachování konkurenceschopnosti dochází ke snižování vývozních cen,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ceny zahraničního obchodu klesají. Může za to silná koruna
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V lednu se vývozní ceny meziročně snížily o 4,1 %. Hlavní roli na snižování vývozních cen má posilování koruny vůči euru i dolaru po ukončení devizových intervencí. Čeští vývozci musí být konkurenceschopní na zahraničních trzích. Z tohoto důvodu příliš nemění ceny vyjádřené v zahraničních měnách. Po přepočtu na koruny však fakticky snižují ceny svých výrobků. Nejvíce patrné je to u cen strojů a dopravních prostředků či průmyslového spotřebního zboží.

„Zatímco českým vývozcům posilování koruny neprospívá, dovozci i koncoví zákazníci na silnější koruně vydělávají. Tento efekt navíc snižuje míru inflace v České republice,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Česká republika není schopna svou poptávkou měnit ceny na světových trzích. Z těchto důvodů vede posilování koruny ke zlevňování dovozu. V lednu tak došlo k meziročnímu snížení dovozních cen o 5,8 %. Na této situaci vydělávají čeští importéři i koncoví zákazníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…