Štěpán Křeček: Česká ekonomika je závislá na zahraničním obchodu

05.02.2018 9:49

„Pro český vývoz je zcela klíčový trh Evropské unie. České výrobky jsou zde konkurenceschopné i při posilování koruny vůči euru,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Česká ekonomika je závislá na zahraničním obchodu
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Česká republika má příznivou bilanci zahraničního obchodu se státy Evropské unie. Jen v prosinci loňského roku jsme na tomto trhu dosáhli přebytku 35,9 mld. Kč. Oproti tomu se státy mimo EU jsme dosáhli schodku 36,4 mld. Kč. V roce 2017 dosáhl přebytek obchodní bilance hodnoty 152,6 mld. Kč, což představovalo meziroční pokles o 11,1 mld. Kč. Obrat zahraničního obchodu meziročně vzrostl o 503,4 mld. Kč na 7 972,1 mld. Kč.

Více než kdy jindy se ukazuje, že jsme otevřená ekonomika, jejíž prosperita je silně ovlivněna vývojem v Evropské unii. V dobách, kdy se evropské ekonomice daří, si tuto prosperitu dovážíme i do České republiky. V případě, že se však evropským ekonomikám přestane dařit, dovezeme si vzniklé problémy do našeho hospodářství.

„Závislost české ekonomiky na evropském trhu je příliš silná. Do budoucna bychom měli více diverzifikovat náš zahraniční obchod, tak abychom byli odolnější v případě propuknutí lokálních hospodářských krizí,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…