Štěpán Křeček: České stavebnictví zažilo úspěšný rok, trápí ho však úřední šiml

06.02.2019 11:07

V roce 2018 došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 8,4 procenta. K růstu více přispělo pozemní stavitelství, dobré výsledky však zaznamenalo i inženýrské stavitelství.

Štěpán Křeček: České stavebnictví zažilo úspěšný rok, trápí ho však úřední šiml
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Lidé v České republice zatím nikdy nezažili dramatický pád cen nemovitostí. Mnohdy se tak milně domnívají, že ceny nemovitostí musí jen růst. Na základě toho si lidé v posledních letech rozpůjčovali rekordní množství peněz, které vložili na realitní trh. Výsledkem byl prudký růst cen nemovitostí, který byl doprovázen rostoucí stavební produkcí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Stavební firmy uzavřely 63 256 stavebních zakázek v celkové hodnotě 235,9 miliardy korun. Meziročně se hodnota stavebních zakázek zvýšila o 16,4 procenta. Ukazuje se, že kvůli vysokým cenám nemovitostí na realitním trhu si lidé stavějí vlastní nemovitosti. To však vedlo k růstu cen stavebních prací. Průměrná hodnota stavební zakázky vzrostla na 3,7 milionu korun.

„O práci ve stavebnictví lidé nemají zájem. V loňském roce klesl počet zaměstnanců ve stavebnictví o 0,4 procenta, přestože průměrná mzda v oboru vzrostla na 37 330 korun. Nižší počet zaměstnanců ve stavebnictví dokázal navýšit celkovou stavební produkci. Z toho je patrné, že efektivita v českém stavebnictví narůstá,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Největším problémem českého stavebnictví je byrokratický šiml. České stavební úřady jsou dle mezinárodního srovnání jedny z nejhorších v rámci Evropské unie. Proces vydávání nových stavebních povolení je zbytečně složitý a brání rozvoji českých měst. V roce 2018 bylo vydáno 81 174 stavebních povolení, což představuje meziroční pokles o 3,6 procenta. Dobrou zprávou však je, že se přesto daří navyšovat počet zahájených i dokončených bytů, což bude zlepšovat situaci na realitním trhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…