Štěpán Křeček: Českému hospodářství se daří. Úspěchy slaví maloobchod, dobrou kondici hlásí i průmysl

15.03.2018 11:07

„České průmyslové podniky mají dostatek nových zakázek. Trápí je však nedostatek pracovníků, který navýšil průměrnou mzdu v tomto odvětví na 31 946 korun. Vysoké mzdové náklady se postupně budou promítat do cen koncových výrobků. Do budoucna lze proto očekávat zdražování,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Českému hospodářství se daří. Úspěchy slaví maloobchod, dobrou kondici hlásí i průmysl
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu o průmyslové produkci za leden hovoří o dobrém startu do nového roku. Průmyslová produkce po očištění reálně meziročně vzrostla o 5,5 %, meziměsíčně však došlo k poklesu o 0,6 %. Klíčový ukazatel nových zakázek hovoří o meziročním růstu o 3,4 %. Podniky v současné době nejvíce trápí nedostatek zaměstnanců, který jim navyšuje mzdové náklady. V průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně vzrostla průměrná mzda o 9,6 % na 31 946 korun.

Stavební produkce v lednu letošního roku reálně meziročně vzrostla o 33,6 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 1,4 % více stavebních povolení, dokončeno však bylo o 7,8 % méně bytů. Velký růst poptávky po vlastním bydlení stále není dostatečně kompenzován výstavbou nových bytů. Tato situace vede k rychlému růstu cen. V případě zdražování hypotečních úvěrů a zpomalení růstu mezd může dojít k vážným problémům na trhu s nemovitostmi.

„Stavební produkce v České republice není schopna uspokojovat poptávku lidí po vlastním bydlení. Důsledkem jsou vysoké ceny realit, které odsuzují mladé lidi do nájemního bydlení,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Tržby v maloobchodě v lednu reálně meziročně vzrostly o 8,2 %. Růst maloobchodních tržeb je zapříčiněn růstem spotřeby domácností. Lidé si mohou dovolit více nakupovat díky rostoucím příjmům. Aktuální výše průměrné mzdy dosahuje úrovně 31 646 korun, což do budoucna umožní další navýšení spotřeby.

„Vysoký růst mezd navyšuje maloobchodní tržby. Lidé si mohou dovolit více utrácet, čímž si navyšují životní úroveň. Růst životní úrovně se týká většiny pracujících lidí. Důchodci si díky valorizaci penzí taktéž polepšili, ale v průměru méně než zaměstnanci,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …