Štěpán Křeček: Chování spotřebitelů se trvale změnilo

08.07.2021 19:33 | Komentář

„Tržby na internetu dál rostou, přestože se již otevřely kamenné prodejny. Z toho lze usuzovat, že se chování českých spotřebitelů trvale změnilo a ani po konci pandemie se již nevrátí do starých kolejí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Chování spotřebitelů se trvale změnilo
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Podle květnových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb o 5,8 procenta. Výrazný nárůst tržeb o 8,4 procenta byl zaznamenán u nepotravinářského zboží. U potravin došlo k nárůstu tržeb o 1,5 procenta a u pohonných hmot se tržby zvýšily o 8,1 procenta.

Lidé i po otevření kamenných prodejen nakupují výrazně více po internetu. E-shopy zaznamenaly v květnu meziroční růst tržeb o 15,6 procenta. Situace se již pravděpodobně nikdy nevrátí do doby před propuknutím pandemie. Lidé na internetu rádi porovnávají různé ceny stejných produktů a snaží se realizovat výhodnější nákupy než v kamenných obchodech ve svém okolí.

Z meziročního pohledu si v květnu polepšily hlavně prodejny s oděvy a obuví, kde vzrostly tržby o 41,1 procenta. Lidé kvůli změnám počasí obměňují své šatníky. Nákupy oděvů a obuvi mohou být dále motivovány rušením prací z domova a konáním společenských akcí. Výrazný růst tržeb byl zaznamenán i ve specializovaných obchodech s počítačovou a komunikační technikou či v obchodech s kosmetickými a toaletními výrobky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…