Štěpán Křeček: Dvojka na čínském realitním trhu má vážné problémy

02.09.2021 10:02 | Komentář

„Od začátku roku oslabily akcie společností Evergrande o 70,16 procenta a nadále jsou pod prodejním tlakem. Investoři se obávají, že předlužený realitní gigant může poškodit čínský finanční systém,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Dvojka na čínském realitním trhu má vážné problémy
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Finanční systém v Číně je stále více regulován ze strany vlády. To však nezajišťuje jeho stabilitu.

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí

Naopak se zdá, že některé klíčové subjekty v čínské ekonomice se stále více předlužují a vytváří systémový problém. Investoři vývoj situace bedlivě sledují a zprávy o zadlužování čínských společností analyzují. Nové informace je však překvapily a velice znepokojily.

Realitní společnost China Evergrande oznámila, že má problémy s likviditou, které by v krajním případě mohly vyústit jejím selháním. Druhá největší realitní společnost v Číně proto chce obnovit masovou výstavbu doprovázenou prodejem aktiv a rozprouděním úvěrování. V opačném případě hrozí, že přestane splácet závazky, které dosahují zhruba hodnoty 1,9 bilionu korun.

Nesplácení obřích úvěrů by nepříjemně zatížilo finanční systém v Číně. Vláda si je toho vědoma a již vyslala signály, že se chce vyhnout tvrdému přistání společnosti China Evergrande. Je možné, že se tak dočkáme intervence na podporu realitního giganta. Tím však může být vytvořen precedent morálního hazardu, kdy o pomoc mohou začít žádat i další předlužené subjekty v čínské ekonomice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…