Štěpán Křeček: Fotbalové kluby si utáhnou opasky

12.06.2020 7:33

Kluby v Premier League se kvůli pandemii koronaviru musí vypořádat s obřím snížením příjmů. Ztráty se mohou vyšplhat do výše kolem jedné miliardy liber. Na vině jsou restriktivní opatření proti šíření koronaviru. Ta přinesla přerušení probíhající sezóny a velkou nejistotu směrem do budoucnosti.

Štěpán Křeček: Fotbalové kluby si utáhnou opasky
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Nevratné ztráty klubů v Premier League jsou odhadovány na 500 milionů liber. Ze dvou třetin je tvoří ztráty z prodejů vysílacích práv. Zbývající třetina se týká příjmů přímo spojených s konáním zápasů. O dalších přibližně 500 milionů liber mohou kluby přijít v důsledku dlouhodobě nižšího zájmu fanoušků o chození na fotbalové zápasy.

Výrazné propady příjmů se samozřejmě netýkají jen anglického fotbalu. Lze očekávat, že pandemie koronaviru pošle do ztrát celou řadu evropských klubů. Příčin je vícero. Kromě epidemiologických opatření lze kalkulovat s nižším zájmem sponzorů, kteří začínají šetřit na marketingu. Rovněž lze očekávat výpadky z dalších typů komerčních příjmů, na kterých je fotbal závislý.

Podle analýzy společnosti Deloitte měla velká fotbalová pětka, která se skládá z anglické Premier League, francouzské Ligue 1, německé Bundesligy, italské Serie A a španělské La Ligy, v minulé sezóně rekordní příjmy ve výši 15 miliard liber. Na podobnou úroveň se v následujících letech pravděpodobně již nevrátíme.

Ing. Štěpán Křeček, MBA
ekonom

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …