Štěpán Křeček: Inflace je nejvyšší za posledních pět let. Úrokové sazby se budou zvyšovat

10.01.2018 14:01

„V roce 2017 jsme zažili jaké to je, když potraviny zdražují o desítky procent. Uplynulý rok netěšil ani ty, kteří si pořizovali vlastní bydlení. Celkově však lze říci, že inflace se držela ve svém tolerančním pásmu a rostoucí mzdy a důchody pokryly rostoucí náklady většině lidí,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace je nejvyšší za posledních pět let. Úrokové sazby se budou zvyšovat
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V prosinci loňského roku dosáhla meziroční míra inflace hodnoty 2,4 %. Průměrná roční míra inflace dosáhla úrovně 2,5 %, což je nejvíce za posledních 5 let. Vzhledem k inflačnímu cíli 2,0 % se nyní Česká republika pohybuje v tolerančním pásmu. Oproti roku 2016, kdy inflace dosahovala průměrné hodnoty 0,7 % a byla pod inflačním cílem, se jedná o výrazný posun.

„Česká národní banka v roce 2017 krotila inflaci růstem úrokových sazeb. Takovýto postup byl v rámci Evropské unie spíše výjimečný a Česká republika tím předstihla ostatní země v rámci vývoje ekonomického cyklu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V souvislosti s rostoucí inflací a dalšími makroekonomickými faktory byly v roce 2017 ukončeny devizové intervence a přistoupilo se i ke zvyšování úrokových sazeb. Česká republika zahájila růst úrokových sazeb mezi prvními státy Evropské unie, čímž předběhla ostatní země v rámci vývoje ekonomického cyklu.

Již začátkem února lze očekávat další zvyšování základní úrokové sazby o 0,25 p. b. Růst sazeb bude krotit míru inflace a povede k posilující koruně. Z tohoto vývoje se mohou radovat dovozci zboží, kterým se zvýší marže. Naopak vývozci by se proti posilující koruně měli pojistit, protože jim bude snižovat zisky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …