Štěpán Křeček: Inflace je pod kontrolou, lidé si však připlatí za cigarety a benzín

14.01.2021 11:10

„V roce 2021 se Češi dočkají pomalejšího růstu cen než v loňském roce. Navíc díky nižšímu zdanění práce budou mít více peněz v peněženkách. Díky tomu bude v naší zemi narůstat životní úroveň lidí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace je pod kontrolou, lidé si však připlatí za cigarety a benzín
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Meziroční míra inflace v prosinci loňského roku vzrostla o 2,3 procenta, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,0 procenta a ceny služeb o 2,8 procenta. Inflace se i přes nízké úrokové sazby v ekonomice výrazně přiblížila ke svému cíli ve výši 2,0 procenta. Lze tedy říct, že došlo ke zkrocení inflace.

Zvyšování cenové hladiny v prosinci nepotěšilo hlavně milovníky neřestí. Ceny tabákových výrobků vzrostly o 16,4 procenta a ceny lihovin o 5,4 procenta. Výrazný růst cen o 4,7 procenta byl zaznamenán u stravovacích služeb, na které výrazně doléhá pandemie koronaviru.

V roce 2021 lze očekávat růst cen pohonných hmot, které budou zdražovat kvůli zvyšujícím se cenám ropy na světových trzích. Ušetří však řidiči jezdící na naftu, u které klesla spotřební daň o jednu korunu na litr. Oproti loňskému roku budou dál zdražovat tabákové výrobky, kde se spotřební daň naopak zvyšuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …