Štěpán Křeček: Inflace se drží v tolerančním pásmu

11.12.2017 10:00

„Díky růstu mezd se zvyšuje spotřeba domácností. To tlačí na růst inflace. Průměrná mzda sice roste rychleji než cenová hladina, ale lidé, kterým nebyla zvýšena výplata, se začínají mít hůř,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace se drží v tolerančním pásmu
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V listopadu dál rostly spotřebitelské ceny. Oproti říjnu byl zaznamenán růst 0,1 %. Meziročně spotřebitelské ceny vzrostly o 2,6 %. Meziročně se zvyšovala inflace především kvůli potravinám jako jsou máslo, mléko, sýry či ovoce. Zdražovaly i ceny za dopravu. Naopak ke snížení cen došlo u telekomunikací.

„Adventní období navyšuje inflaci skrze rostoucí poptávku spotřebitelů. Obchodníci se povětšinou nemusí podbízet slevovými akcemi, což vede k vysoké cenové hladině,” vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Meziroční míra inflace je v tolerančním pásmu. Růst úrokových sazeb ze srpna a listopadu se zatím příliš neprojevil v cenové hladině. Obchodníci využívají období před Vánoci a na ceny svých výrobků povětšinou neposkytují slevy. Pád cen lze očekávat až v lednu, kdy začnou povánoční výprodeje. Do té doby rostoucí spotřeba a mzdy budou dál tlačit na růst cenové hladiny.

Na základě tohoto vývoje je možné, že Česká národní banka zasáhne dalším růstem úrokových sazeb v dřívějším než únorovém termínu. Záležet však bude i na kurzu koruny a dalších faktorech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…