Štěpán Křeček: Inflace v eurozóně je nízká

28.02.2018 18:37

Meziroční míra inflace v eurozóně se v únoru pohybovala na úrovni 1,2 %. Přitom v lednu dosahovaly země platící eurem inflace 1,3 %, což odpovídalo i celkové roční inflaci za minulý rok.

Štěpán Křeček: Inflace v eurozóně je nízká
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Únorová inflace v eurozóně je opět pod inflačním cílem. Tento stav nevyhovuje předluženým zemím jižního křídla eurozóny. Nízká inflace jim komplikuje splácení dluhů,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Přestože je již 10 let od propuknutí ekonomické krize, eurozóna nedokázala výrazně snížit své zadlužení. Pouhé zvýšení úrokových sazeb by mohlo vyvolat další dluhovou krizi,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Meziroční míra inflace v eurozóně se v únoru pohybovala na úrovni 1,2 %. Přitom v lednu dosahovaly země platící eurem inflace 1,3 %, což odpovídalo i celkové roční inflaci za minulý rok. Klesající míra inflace je reakcí na očekávané ukončování kvantitativního uvolňování peněž a zpřísnění režimu měnové politiky.

Inflace, která se dlouhodobě pohybuje pod svým cílem, neusnadňuje předluženým zemím jako jsou PIGS (Portugalsko, Itálie, Řecko a Španělsko) snadněji splácet dluhy. V případě, že by Evropská centrální banka začala zvyšovat úrokové sazby, dokonce hrozí další kolo dluhové krize. Severní křídlo eurozóny by však vyšší úrokové sazby uvítalo. Některé tamní trhy se totiž začínají přehřívat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla