Štěpán Křeček: Klíčová zbraň proti koronaviru čeká na aktivaci

15.12.2020 17:33

„Zatímco se německá vakcína proti koronaviru očkuje ve Velké Británii a Spojených státech, Německo i další země Evropské unie musí čekat na schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky. Schvalovací proces by měl doběhnout během následujících dní a pravděpodobně ještě před koncem letošního roku se začne očkovat i v Evropské unii,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Klíčová zbraň proti koronaviru čeká na aktivaci
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Evropská agentura pro léčivé přípravky chce dokončit schvalování vakcíny proti koronaviru od společností Biontech a Pfizer již 23. prosince 2020. Poté bude moci Evropská komise udělit souhlas s jejím používáním pro očkování lidí v Evropské unii.

Původně se hovořilo o termínu 29. prosince 2020. Nicméně ve Velké Británii a Spojených státech již s očkováním začali, což na Evropskou agenturu pro léčivé přípravky vyvíjí enormní tlak, který by nakonec mohl vést k urychlení procesu schvalování.

Vakcína proti koronaviru je v současné době považována za klíčovou zbraň v boji proti pandemii, v rámci které již zemřelo více než 1,6 milionu lidí. Dobře připravené evropské země pravděpodobně budou moci začít s očkováním na úplném závěru letošního roku. Otázkou však zůstává, zda mezi tyto země bude patřit i Česká republika, kde přípravy na očkování váznou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…