Štěpán Křeček: Lidé více utrácejí. Prodejci automobilů však hlásí pokles prodejů

08.05.2019 11:01

„Vyšší příjmy domácností v kombinaci s růstem spotřebitelských cen navyšují tržby obchodníků. Lidé však začínají odkládat větší nákupy. Například prodejci nových aut si stěžují, že od ledna do dubna došlo k meziročnímu poklesu prodejů o 10,4 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Lidé více utrácejí. Prodejci automobilů však hlásí pokles prodejů
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Podle březnových dat Českého statistického úřadu došlo k meziročnímu nárůstu maloobchodních tržeb o 4,3 procenta. Březen tak završil relativně úspěšné první čtvrtletí letošního roku, kdy došlo k nárůstu tržeb obchodníků o 4,8 procenta. Růst tržeb byl ovlivněn především nepotravinářským zbožím a pohonnými hmotami. Tržby za potravinářské zboží rostly jen mírně. Obchodníci stále častěji využívají ke svým prodejům internet a zásilkové služby. 

Prodejci automobilů sledují vývoj v letošním roce s velkým znepokojením. Za první čtyři měsíce prodali pouze 82 537 vozů, což představuje meziroční pokles o 10,4 procenta. To má samozřejmě negativní dopad na celkové tržby. Za první čtvrtletí 2019 klesly tržby za prodej motorových vozidel o 1,7 procenta. Nedaří se ani tržbám za opravy motorových vozidel, které klesly o 2,3 procenta.

Pokles nákupů automobilů může značit odkládání spotřeby větších nákupů směrem do budoucna. Lidé se tímto způsobem chovají v případech, kdy očekávají zhoršování ekonomické situace. To koneckonců naznačují i makroekonomické prognózy, které snižují odhadované tempo růstu ekonomiky. Lidem lze v těchto časech doporučit, aby si vytvořili finanční rezervu a pokusili se splatit své dluhy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…