Štěpán Křeček: Měnová politika v USA se může zásadně změnit

27.08.2020 19:54

„Uvolněná měnová politika ve Spojených státech vedla k přehřívání amerického pracovního trhu. To mělo pozitivní dopad na znevýhodněné menšiny, které snadněji nacházely zaměstnání,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Měnová politika v USA se může zásadně změnit
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Předseda Federálního rezervního systému Spojených států Jerome Powell dnes vystoupí se zásadním projevem, kde bude definovat směřování americké měnové politiky. Ekonomové i investoři z celého světa napjatě očekávají, zda se změní přístup Fedu k inflaci a zaměstnanosti.

Již v listopadu 2018 bylo oznámeno, že Fed vypracuje komplexní studii nástrojů měnové politiky a jejich účinnosti ve vztahu k cenové stabilitě a maximalizaci zaměstnanosti. Centrální bankéři přitom tvrdili, že se americká ekonomika změnila a klasické nástroje měnové politiky přestaly fungovat. Údajně došlo k poklesu neutrální úrokové sazby, při které měnová politika nestimuluje ani nezpomaluje hospodářskou aktivitu a udržuje inflaci pod kontrolou.

Dnes bychom se mohli dozvědět, jak bude Fed na nová zjištění reagovat. Na základě předchozích vyjádření Jerome Powella nelze očekávat, že by se Fed uchýlil k posouvání základní úrokové sazby do záporu. Pravděpodobně nedojde ani k odklonu od inflačního cíle ve výši dvou procent.

Naopak je možné, že se cílování inflace změní na cílování průměrné inflace. To by v praxi znamenalo, že by Fed mohl udržovat inflaci nad úrovní dvou procent po dobu několika let, jestliže by se inflace v předchozích letech udržovala pod touto úrovní. Jednalo by se o revoluční změnu, která by zvýšila manévrovací prostor Fedu.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …