Štěpán Křeček: Naše země není soběstačná ve výrobě masa

31.10.2019 19:14

„V České republice produkujeme třikrát více vepřového než hovězího masa. Drůbeží maso je druhé nejrozšířenější s mírným odstupem po vepřovém mase,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Naše země není soběstačná ve výrobě masa
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities
reklama

„Česká republika není soběstačná v produkci masa, které musíme dovážet z Polska, Německa, Nizozemska, Irska a Španělska. Spíše, než bychom maso zpracovávali a následně vyváželi, tak se v rámci zahraničního obchodu zaměřujeme na vývoz živých zemědělských zvířat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Výrobci masa s ohledem na historický vývoj a změnu spotřebního chování lidí výrazně změnili strukturu produkce masa. Zatímco po nástupu komunistů v roce 1948 průměrný Čech zkonzumoval 33,3 kilogramu masa, na konci komunistické éry v roce 1989 to již bylo 97,4 kilogramu. Zajímavé přitom je, jak se proměnily spotřebitelské preference. Zatímco v roce 1948 lidé konzumovali téměř stejné množství vepřového a hovězího masa, v roce 1989 již jednoznačně dominovalo vepřové maso. Popularitu postupně získávalo drůbeží maso, jehož spotřeba se v průběhu minulého režimu zvýšila téměř sedmkrát.

Po sametové revoluci se konzumace masa začala snižovat. Dnes průměrný Čech sní ročně téměř o dvacet kilogramů masa méně než na konci komunistického režimu. Nejoblíbenějším typem masa zůstává vepřové. Na druhé místo se posunulo drůbeží maso a až s velkým odstupem na třetím místě je hovězí maso. Konzumace ryb se za posledních 30 let téměř nezměnila a stále se pohybuje kolem pěti až šesti kilogramů na osobu za rok.

Podle nejnovějších dat v České republice stále dominuje výroba vepřového masa. Ve třetím čtvrtletí 2019 bylo poraženo 574 tisíc prasat, z kterých bylo vyrobeno 51 586 tun vepřového masa. Druhým nejrozšířenějším typem masa je drůbeží, kterého bylo vyrobeno 43 258 tun. Výroba hovězího masa je v České republice podstatně méně rozšířená. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo vyrobeno 17 422 tun hovězího masa. Celkově výroba masa dosáhla úrovně 112 320 tun, což představuje meziroční nárůst o 2,7 procenta.

Zatímco v loňském roce zemědělce trápily nízké výkupní ceny jatečných prasat. Letos je situace odlišná. Ve třetím čtvrtletí 2019 došlo k meziročnímu růstu cen jatečných prasat o 24,4 procenta. V průměru se jatečná prasata prodávala za 34,23 koruny za kilogram živé hmotnosti. Tento vývoj je zapříčiněn rostoucí poptávkou po vepřovém mase v zahraničí. Ta je vyvolána africkým morem prasat a nutností vybíjet chovy v Číně a dalších zemích. Ceny jatečného skotu ve třetím čtvrtletí 2019 meziročně klesly o 2,4 procenta. Naopak ceny jatečných kuřat se meziročně zvýšily o 1,9 procenta.

Struktura zahraničního obchodu České republiky v živočišné výrobě je zaměřena na vývoz živých zvířat, u kterého dosahujeme kladné obchodní bilance. Živá zvířata jsou přitom určena k dalšímu chovu i k porážce a zpracování na maso. Česká republika dosahuje záporné bilance zahraničního obchodu s masem. Dovoz vepřového, drůbežího i hovězího masa silně dominuje před vývozem. Česká republika tak ve výrobě masa není soběstačná a neobejde se bez dovozu ze zahraničí.

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

reklama
autor: PV
reklama


Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Zachránil huculy, zachránil svět. Otakar Leiský

22:59 Zachránil huculy, zachránil svět. Otakar Leiský

Ve věku nedožitých 95 let nás 31. 3. 2020 navždy opustil let zakladatel první ekologické organizace …