Štěpán Křeček: Nezaměstnanost roste, lidí bez práce je 280 620

10.01.2018 11:03

„V technických oborech je extrémní nedostatek zaměstnanců, který Česká republika bude muset řešit dovozem kvalifikované pracovní síly z kulturně příbuzných zemí. Zahraniční pracovníky musíme být schopni vracet zpět do rodných zemí pro případ, že se zhorší situace na českém trhu práce,“ doporučuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Nezaměstnanost roste, lidí bez práce je 280 620
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Ke konci prosince Úřad práce registroval 280 620 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tak dosahuje úrovně 3,8 %. Jedná se o nárůst proti listopadu, kdy bylo registrováno 265 469 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob tehdy dosahoval úrovně 3,5 %. Kromě Úřadu práce dnes zveřejnil údaje o nezaměstnanosti i Český statistický úřad. Podle jiné metodiky dosahovala míra nezaměstnanosti v listopadu úrovně 2,5 %.

Odlišnosti mezi daty Úřadu práce a Českého statistického úřadu jsou dány skutečností, že někteří lidé jsou hlášeni na Úřadech práce, aby mohli pobírat sociální dávky, ale ve skutečnosti pracují na černo. Statistické šetření ČSÚ též umožňuje odhalit skupinu lidí, kteří nepracují a práci si nehledají. Lidé, kteří nejsou schopni do 14 dnů nastoupit do práce totiž nejsou bráni jako nezaměstnaní.

„Zatímco dnes řešíme problém nízké nezaměstnanosti, již ve střednědobém horizontu můžeme řešit problém zcela opačný. Stále dražší lidská práce vede firmy k automatizaci výroby, což bude vytlačovat méně kvalifikované zaměstnance z trhu práce,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Velmi nízká nezaměstnanost je v rámci Evropské unie spíše raritou, na kterou můžeme být hrdí. Na druhou stranu je faktem, že nízká nezaměstnanost zvyšuje mzdové náklady firmám, což snižuje jejich zisk. Vysoká cena lidské pracovní síly nutí firmy, aby se zamýšlely nad pořizováním strojů a automatizací výroby. Tento stav urychluje nástup čtvrté průmyslové revoluce, která bude snižovat nároky na počet zaměstnanců. Současná nízká úroveň nezaměstnanosti tak ve střednědobém horizontu může začít růst.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…