Štěpán Křeček: Nezaměstnanost roste pomalu, ale jistě

08.07.2020 14:57

„Díky programům na podporu pracovního trhu nedošlo ke skokovému růstu nezaměstnanosti. Ve firmách však přežívají zombie pracovní pozice, které zaniknou s ukončením státní podpory,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Nezaměstnanost roste pomalu, ale jistě
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Na Úřadu práce ČR bylo ke konci června letošního roku registrováno 269 637 uchazečů o zaměstnání. V průběhu června se nově zaevidovalo 38 504 lidí. Nově evidovaní uchazeči o zaměstnání pocházeli především z oblasti služeb. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na úroveň 3,7 procenta. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 93 429 osob.

Na trhu práce byl stále evidován vysoký počet volných pracovních míst. Ke konci června letošního roku jich bylo k dispozici 334 904. Mírný nárůst počtu volných pracovních pozic byl způsoben především sezónními pracemi. Na jedno volné pracovní místo momentálně v průměru připadá 0,8 uchazeče.

Díky opatřením na podporu pracovního trhu nedochází v České republice k masovému propouštění jako například ve Spojených státech. Některé pracovní pozice jsou však neudržitelné a přežívají jen díky státní podpoře. Jestliže bude státní podpora ukončena dříve, než se ekonomika vrátí do původní kondice, hrozí, že firmy budou masově propouštět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.