Štěpán Křeček: Odložená spotřeba navyšuje tržby obchodníků

08.09.2021 17:58 | Komentář

„Tržby obchodníků v České republice narůstají výrazně rychleji než ve zbytku Evropské unie. To dokládá dobrou finanční kondici českých domácností, kterým v průběhu pandemie výrazně vzrostly úspory,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Odložená spotřeba navyšuje tržby obchodníků
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Podle červencových dat očištěných o kalendářní vlivy došlo k meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb o 5,5 procenta. Výrazný nárůst tržeb o 9,6 procenta byl zaznamenán u nepotravinářského zboží. U potravin došlo k nárůstu tržeb jen o 0,1 procenta. U pohonných hmot se tržby zvýšily o 5,3 procenta.

Lidé i po otevření kamenných prodejen nakupují výrazně více na internetu. V červenci e-shopy zaznamenaly meziroční růst tržeb o 15,3 procenta. Zájem o online nakupování je dokonce tak velký, že na trhu začíná panovat nedostatek skladovacích prostor, které jsou potřebné pro další expanzi e-shopů. To vytváří zajímavé investiční příležitosti při výstavbě nových průmyslových parků.

Z meziročního pohledu si v červenci polepšili hlavně obchodníci orientovaní na prodej počítačových a komunikačních zařízení, výrobků pro domácnost a kosmetických přípravků. Naopak nepříliš dobré výsledky hlásí prodejci oděvů a obuvi či výrobků pro kulturu, sport a rekreaci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

15:16 Zbyněk Fiala: Od čeho utíká komisař Síkela?

Český ministr průmyslu ještě evropským komisařem není, ale jestli přenese na evropskou úroveň, to, c…