Štěpán Křeček: Platební bilance se zhoršuje. Z České republiky dál odtéká kapitál

14.05.2018 16:58

Postupné posilování koruny vůči euru snižuje konkurenceschopnost tuzemských výrobků na zahraničních trzích. Čeští vývozci by se měli více zaměřit na kvalitu svých produktů, tak aby nemuseli konkurovat pouze cenou.

Štěpán Křeček: Platební bilance se zhoršuje. Z České republiky dál odtéká kapitál
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Odliv kapitálu z České republiky do zahraničí má negativní dopad na kapitálovou vybavenost českých zaměstnanců, což se odráží v nízké produktivitě práce. V případě, že se odliv kapitálu nepodaří zastavit, tuzemské mzdy budou dál zaostávat za těmi západoevropskými,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Dnes Česká národní banka zveřejnila údaje o platební bilanci za březen 2018. Z údajů za první tři měsíce letošního roku je zřejmé, že oproti stejnému období loňského roku klesl přebytek běžného účtu z 97,5 miliardy korun na 54,3 miliardy korun. Data centrální banky tak potvrzují již dříve publikovaná data Českého statistického úřadu o zhoršujícím se vývoji zahraničního obchodu.

Nedostatečná atraktivita České republiky vede k odlivu kapitálu do zahraničí. Po prvním kvartále dosahují reinvestice zisků hodnoty -24,8 miliardy korun, přičemž celkové přímé investice jsou na tom ještě hůř a dosahují hodnoty -54,8 miliardy korun. Kvůli chybějícímu kapitálu je Česká republika levnou ekonomikou. Nedostatečná kapitálová vybavenost vede k nízké produktivitě práce, což se odráží v nízké úrovni mezd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…