Štěpán Křeček: Praha bude zelená a rozpočtově nezodpovědná

28.05.2021 12:15 | Komentář

„Za 10 let se celkové náklady na klimatický plán Prahy vyšplhají na astronomických 230 miliard korun. To výrazně zatíží nejen rozpočet hlavního města, ale i rozpočty městských částí a městských společností,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Praha bude zelená a rozpočtově nezodpovědná
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Zastupitelé hlavního města schválili nákladný klimatický plán. Podle něj by se mělo vynaložit 230 miliard korun na 69 opatření, která mají za cíl snižovat emise oxidu uhličitého.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

Klimatický plán chce do roku 2030 zcela zastavit výrobu tepla a elektřiny z uhlí. Místo toho by mělo být 23 tisíc budov osázeno solárními a kogeneračními zdroji.

Klimatický plán dále počítá s výraznými změnami v dopravě, které potěší zejména milovníky elektromobility. Pro ty bude vybudováno 10 tisíc dobíjecích stanic. Dále bude pořízeno 900 elektrobusů. Ty by se měly podílet na zvýšení počtu cestujících ve veřejné dopravě celkově o 150 milionů ročně.

Financování klimatického plánu by mělo nabíhat postupně. Součet nákladů v letošním a příštím roce by se měl vyšplhat na 6,9 miliardy korun. V roce 2023 se již kalkuluje s náklady 11,6 miliardy korun a v následujících letech budou náklady dál rychle narůstat. V roce 2030 se již počítá s náklady ve výši 46,8 miliardy korun.

Součet nákladů za jednotlivé roky až do roku 2030 tak bude činit přibližně 230 miliard korun. Náklady budou hrazeny z rozpočtů hlavního města a městských částí, rozpočtů městských společností, dotačních titulů a ostatních zdrojů. To se pravděpodobně neobejde bez tvorby dluhů, které Prahu zatíží na mnoho let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …