Štěpán Křeček: Průmysl a maloobchod hlásí dobré výsledky. Stavebnictví skomírá

08.05.2018 11:03

„Česká republika má čtvrté nejhůře fungující stavební úřady v rámci Evropské unie. To má za následek extrémně dlouhá stavební řízení, která brání rozvoji stavebnictví. Výsledkem je nedostatek bytů ve větších městech a raketový růst cen realit,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Průmysl a maloobchod hlásí dobré výsledky. Stavebnictví skomírá
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V březnu došlo k reálnému meziročnímu růstu stavební produkce o 2,0 procenta. Tento ukazatel je zkreslený nízkými výchozími hodnotami, takže i nárůsty o desítky procent by byly nedostačující. Stavebnictví dlouhodobě skomírá kvůli složitým stavebním zákonům a špatně fungujícím stavebním úřadům. To má dopad na trh s nemovitostmi, kde kvůli nedostatku rychle rostou ceny bytů ve větších městech.

„Díky růstu mezd roste spotřeba domácností, což se promítá do tržeb obchodníků. V březnu maloobchodní tržby meziročně vzrostly o 4,4 procenta a celkově se letošní rok může stát pro maloobchod rekordním,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Průmyslová produkce v březnu reálně meziročně vzrostla o 5,5 procenta. Firmám se však přestává dařit získávat nové zakázky, jejichž hodnota meziročně klesla o 0,9 %. Dalším problémem je nedostatek zaměstnanců, který se projevuje v růstu mzdových nákladů. Průměrná mzda v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci již dosáhla úrovně 33 458 korun, což představuje meziroční nárůst o 6,1 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…