Štěpán Křeček: Průmyslu se daří. Stavebnictví neřeší bytové potřeby

06.02.2018 20:12

V roce 2017 vzrostla průmyslová produkce o 6,2 %. K tomuto růstu nejvíce přispěla odvětví výroby motorových vozidel, výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, výroby elektrických zařízení.

Štěpán Křeček: Průmyslu se daří. Stavebnictví neřeší bytové potřeby
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Česká republika je průmyslová země, která si vydobyla silné postavení v rámci Evropy. V současnosti má český průmysl výhodu nízkých mzdových nákladů proti zemím v západní Evropě. Tato výhoda se s rostoucími mzdami bude postupně vytrácet,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Pomalá výstavba nových bytů předurčuje vysoké ceny na realitním trhu. V roce 2018 se situace nezlepší, a zvláště pro mladé rodiny bude stále těžší pořídit si nový byt. Rychlejšímu rozvoji tohoto odvětví by značně pomohla úprava legislativy,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V roce 2017 vzrostla průmyslová produkce o 6,2 %. K tomuto růstu nejvíce přispěla odvětví výroby motorových vozidel, výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla, výroby elektrických zařízení. O dobrém stavu českého průmyslu vypovídají tržby, které v uplynulém roce vzrostly o 6,5 %. O 6,6 % rostl i klíčový ukazatel nových zakázek, který předurčuje optimistický výhled do letošního roku. Český průmysl se bude muset vyrovnat s rostoucími náklady na mzdy, které již v minulém roce u podniků s více než 50 zaměstnanci dosahovaly úrovně 31 418 Kč.

Stavební produkce v uplynulém roce vzrostla o 2,1 %. Stavebních povolení bylo v roce 2017 vydáno 84 164, což je při ekonomickém boomu relativně málo. Ve větších městech a nejvíce v Praze přetrvává problém špatné dostupnosti bydlení pro mladé rodiny. Vzhledem k tomu, že v uplynulém roce byla dokončena výstavba jen 28 575 bytů, nelze očekávat, že by se na tomto stavu cokoliv změnilo.

O dobrém stavu české ekonomiky svědčí růst maloobchodních tržeb, které reálně meziročně vzrostly o 6,1 %. Rostoucí tržby jsou důsledkem navyšování spotřeby domácností, což je přirozená reakce na růst mezd. Vzhledem k situaci na trhu práce lze i v letošním roce očekávat další navyšování mezd a spotřeba se tak opět stane hlavním motorem růstu tuzemské ekonomiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…