Štěpán Křeček: Řidiči si oddychnou, ceny pohonných hmot začínají klesat

06.06.2019 9:55

Průměrná cena nafty se aktuálně pohybuje na úrovni 32,70 koruny za litr, což je o 4 haléře méně než před týdnem. Cena benzínu oproti minulému týdnu vzrostla o 2 haléře na 33,69 koruny za litr.

Štěpán Křeček: Řidiči si oddychnou, ceny pohonných hmot začínají klesat
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Trend vývoje cen pohonných hmot se změnil na klesající, takže se řidiči v průběhu června mohou těšit, že na čerpacích stanicích budou tankovat levněji. Současný výhled BH Securities dokonce předpokládá, že pohonné hmoty budou zlevňovat i v průběhu prázdninových měsíců, kdy lidé odjíždí na dovolené.

Změna trendu ve vývoji cen pohonných hmot je dána vývojem na trhu s ropou. Zatímco před týdnem cena ropy Brent atakovala hranici 70 dolarů za barel, dnes se pohybuje na úrovni 61 dolarů za barel. Za výrazný propad ceny mohou obavy investorů ohledně obchodních válek. Prezident Donald Trump eskaloval napětí, když přitvrdil rétoriku ohledně obchodního deficitu Spojených států s Japonskem a rovněž se nechal slyšet, že hodlá vytvářet nové bariéry obchodu s Mexikem. Tento vývoj vyvolal velké napětí na burze, které se projevilo výrazným pádem ceny ropy. V případě, že obchodní války budou dál eskalovat a rozšiřovat se do dalších regionů, hrozí výrazné omezení světového obchodu, a tedy i poptávky po ropě, což má silný cenotvorný efekt na trzích.

Kromě ceny ropy může řidičům k nižším cenám na čerpacích stanicích v České republice pomoci i kurz koruny vůči dolaru. Za poslední týden kurz koruny výrazně posílil. Nyní se jeden dolar obchoduje za 22,77 koruny. Česká měna je tak vůči dolaru nejsilnější od 17. dubna 2019, což pomáhá snižovat cenu dovozu ropy a ropných produktů do České republiky.

Na trzích s ropou se o květnu letošního roku hovoří jako o měsíci velkých propadů, kdy došlo k nejhlubším poklesům ceny ropy od loňského listopadu. Společnost Goldman Sachs předpokládá, že se cena ropy Brent ustálí mezi 65 a 66 dolary za barel, což v sobě bude zahrnovat napětí způsobené obchodními válkami i sankce Spojených států na Írán a Venezuelu. K růstu ceny ropy by přitom mohly vést kroky kartelu OPEC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.