Štěpán Křeček: Růst průmyslu pomáhá české ekonomice. Stavební úřady potřebují reformu

08.01.2019 19:26

„I přes slabší výsledky z Německa se českému průmyslu daří růst. Díky rychle rostoucím tržbám mají tuzemské firmy prostor pro investice a proplácení vyšších mzdových nákladů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Růst průmyslu pomáhá české ekonomice. Stavební úřady potřebují reformu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Stavební úřady v České republice stále žijí ve 20. století a nejsou schopny fungovat efektivně. Kvůli tomu se vydává málo stavebních povolení, což se posléze odráží ve vysokých cenách nemovitostí,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Průmyslová produkce v listopadu loňského roku meziročně vzrostla o 1,5 procenta. Bez statistického očištění dat dokonce o 4,8 procenta. K tomuto růstu nejvíce přispěla odvětví výroby motorových vozidel a ostatních dopravních prostředků, která tvoří páteř českého průmyslu. Pozitivní zprávou je, že meziročně vzrostly tržby z průmyslové činnosti o 9,1 procenta, což vytváří firmám prostor pro nové investice a proplácení zvýšených mzdových nákladů. Rovněž pozitivní je růst hodnoty nových zakázek, která v listopadu 2018 meziročně vzrostla o 5,3 procenta. Díky rostoucí hodnotě nových zakázek se český průmysl lépe vypořádá se slabšími výsledky z Německa. Přes četná rizika jako jsou obchodní války či brexit by česká průmyslová produkce v roce 2019 měla růst a být jedním z motorů tuzemské ekonomiky.

Naopak české stavebnictví začíná zpomalovat. V listopadu 2018 došlo k meziročnímu poklesu stavební produkce o 1,3 procenta. Bez statistického očištění dat zůstala na stejné úrovni. České stavebnictví trápí systémový problém, který spočívá v katastrofálním fungování stavebních úřadů, které nemá nic společného s 21. stoletím. Kvůli tomu klesá počet vydaných stavebních povolení, přestože poptávka po výstavbě nových domů a bytů je enormní. V listopadu loňského roku bylo vydáno pouze 6 828 stavebních povolení, což znamená meziroční pokles o 2,4 procenta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla