Štěpán Křeček: Sazby hypoték dál rostou. Vyplatí se fixace na delší dobu

21.02.2018 10:31

„Prostřednictvím růstu úrokových sazeb na hypotékách se sníží poptávka po nákupu nemovitostí. Díky tomu se zbrzdí růst cen nemovitostí a zmírní se přehřívání realitního trhu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Sazby hypoték dál rostou. Vyplatí se fixace na delší dobu
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Průměrná úroková sazba na hypotečních úvěrech v lednu vzrostla na 2,28 %, což oproti předchozímu měsíci představuje nárůst o více než 4 % neboli o 0,09 p. b. Přitom ještě v prosinci 2016 se sazba pohybovala na úrovni 1,77 % a hranice 2 % se držela až do dubna loňského roku.

Česká národní banka se obává přehřívání realitního trhu a prostřednictvím zvyšováním úrokových sazeb chce snížit zájem o hypotéky. Snížení poptávky po hypotékách by přitom mohlo zpomalit růst cen nemovitostí, čímž by se snížilo napětí na trhu s nemovitostmi.

„Současná ekonomická situace povede k dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Lidé, kteří uvažují o hypotéce, by proto měli volit fixaci úroků na co nejdelší dobu. V dohledné budoucnosti se podmínky pro pořízení hypotéky budou zhoršovat,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Přestože sazby hypoték postupně narůstají stále jsou z historického hlediska nízké. Vzhledem k současné fázi ekonomického cyklu bude zvyšování úrokových sazeb pokračovat, proto by lidé měli volit fixaci úroků na co nejdelší dobu. Snižování sazeb lze očekávat až s příchodem prvních hospodářských problémů, což v nejbližší budoucnosti nehrozí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.