Štěpán Křeček: Slováci mají o pětinu nižší mzdy a trpí třikrát vyšší nezaměstnaností

08.06.2018 9:23

„Slováci v průměru pobírají o 5800 korun měsíčně méně než Češi. Přitom trpí nadprůměrnou nezaměstnaností v rámci Evropské unie. Stále tak existuje silná motivace pro migraci ze Slovenska do České republiky,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Slováci mají o pětinu nižší mzdy a trpí třikrát vyšší nezaměstnaností
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Včera Slovenský statistický úřad zveřejnil údaje o mzdách za 1. čtvrtletí letošního roku. Slováci v průměru pobírají 955 eur, což v přepočtu činí 24 500 korun. Mzdy na Slovensku proti stejnému období minulého roku reálně vzrostly o 4,1 procenta. Tento týden zveřejnil údaje o mzdách i Český statistický úřad. Průměrná mzda v České republice dosáhla úrovně 30 300 korun, což je o 5 800 korun více než na Slovensku. V Česku též došlo k rychlejšímu reálnému růstu mezd o 6,6 procenta.

„Přestože slovenské hospodářství dlouhodobě roste rychleji než české, Slovákům se ani po čtvrt století od rozdělení Československa nepodařilo dohnat životní úroveň Čechů,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Slovensko je na tom hůře než Česká republika i v míře nezaměstnanosti. Podle dubnových dat Eurostatu trpí Slováci nezaměstnaností o velikosti 7,4 procenta, což je nad průměrem Evropské unie. Oproti tomu v České republice dosahuje míra nezaměstnanosti úrovně 2,2 procenta, což je nejméně ze všech zemí Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…