Štěpán Křeček: Stavební práce zdražují. Ovoce a zelenina stojí majlant

17.07.2020 18:57

„Ceny stavebních prací společně s vývojem na hypotečním trhu nám napovídají, že k žádnému zemětřesení na realitním trhu nedojde. Ceny nemovitostí pravděpodobně dál porostou, je však možné, že pomalejším tempem,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Stavební práce zdražují. Ovoce a zelenina stojí majlant
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

„Milovníky letního grilování mohou těšit nižší ceny skotu a jatečných prasat. Naopak milovníci zdravého životního stylu si výrazně připlatí za ovoce a zeleninu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V červnu došlo k meziročnímu růstu cen stavebních prací o 4,3 procenta. Pokračující trend zdražování ve stavebnictví bude bránit poklesu cen nemovitostí. Navíc nízké úrokové sazby na hypotékách motivují lidi k investicím na realitním trhu. Lidé, kteří si mysleli, že se kvůli pandemii koronaviru sníží ceny domů a bytů, se tak pravděpodobně přepočítali.

K meziročnímu poklesu cen o 4,4 procenta došlo u zemědělských výrobců. V rostlinné výrobě klesly ceny o 4,5 procenta, což se projevilo především na nižších cenách brambor. Ceny ovoce však vzrostly o 22,8 procenta a zeleniny o 13,3 procenta. V živočišné výrobě klesly ceny o 4,5 procenta.

U průmyslových výrobců došlo k meziročnímu poklesu cen o 0,3 procenta. K výraznému snížení cen došlo zejména v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Zvýšily se však ceny elektřiny o 9,6 procenta. Rovněž rostly ceny v odvětví dopravních prostředků o 3,4 procenta a v odvětví nábytku o 4,7 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.