Štěpán Křeček: Úrokové sazby v eurozóně se letos pravděpodobně nezvýší

28.01.2019 18:12

„V situaci, kdy tři největší ekonomiky eurozóny – Německo, Francie a Itálie – stěží vykazují hospodářský růst, není vhodné navyšovat úrokové sazby. Problém však tkví ve skutečnosti, že slabého hospodářského růstu je dosahováno za situace, kdy Evropská centrální banka má zápornou depozitní sazbu ve výši -0,4 procenta. Tuto situaci lze připodobnit k pacientovi, který dostává koňskou dávku léků, ale stále leží v posteli, kašle a má zvýšenou teplotu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Úrokové sazby v eurozóně se letos pravděpodobně nezvýší
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi dnes řekl, že se ekonomika eurozóny v posledních měsících vyvíjela hůře, než se očekávalo. Na vině jsou zejména geopolitické faktory spojené s růstem obchodních bariér. Trhy na horší výsledky začínají reagovat. Původně očekávaly, že by se úrokové sazby v eurozóně mohly začít zvyšovat po odchodu Mária Draghiho z funkce guvernéra v říjnu letošního roku. Nyní se však začíná mluvit o tom, že se úrokové sazby začnou zvyšovat nejdříve v polovině roku 2020.

V případě, že se ekonomická situace v eurozóne bude zhoršovat, je možné že k žádnému zvyšování úrokových sazeb nedojde. Evropská centrální banka by se naopak mohla snažit podpořit ekonomiku opětovným zpuštěním kvantitativního uvolňování, kdy budou nakupována finanční aktiva, čímž se bude zvyšovat nabídka peněz. V takovém případě by se eurozóna již jen stěží vracela ke standardnímu režimu měnové politiky a museli bychom si začít zvykat na novou éru, kterou by šlo nazvat jako „Easy money“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…