Štěpán Křeček: V Praze stojí byty čtyřikrát více než v Moravskoslezském kraji

26.03.2018 21:21

V České republice je dostatek bytů. Problém však spočívá v tom, že jsou na místech, ve kterých lidé nechtějí bydlet. Migrace z menších obcí do větších měst vede k nerovnoměrnému vývoji realitního trhu, což se odráží v dynamickém pohybu cen.

Štěpán Křeček: V Praze stojí byty čtyřikrát více než v Moravskoslezském kraji
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Vysoké ceny realit v Praze nutí k nakupování nemovitostí ve Středočeském kraji a každodennímu dojíždění. Lidem se tak sice sníží jednorázové náklady na pořízení nemovitosti, ale musí počítat s vyššími permanentními náklady na dopravu a nižší občanskou vybaveností,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

V loňském roce prodali developeři Trigema, Skanska Reality a Central Group 11 600 bytů. Nejvíce bytů se prodalo v Praze a to 5500, oproti roku 2016 však došlo k poklesu o 17,3 %. V sousedním Středočeském kraji developeři prodali 1830 bytů, což představuje proti roku 2016 nárůst o 63,4 %. Tento vývoj je způsoben vysokými cenami bytů v Praze, kde jeden metr čtvereční průměrně stojí přes 85 200 korun. Oproti tomu ve Středočeském kraji se průměrná cena za metr čtvereční pohybuje pod úrovní 51 600 korun. Řada Pražanů či lidí pracujících v Praze proto hledá levnější bydlení v sousedním regionu a do Prahy každý den dojíždí.

V Moravskoslezském kraji se cena za metr čtvereční pohybuje na úrovni 22 500 Kč. Toto cena již přestává být pro developery zajímavá a příliš bytů se zde nestaví ani neprodává. V minulém roce developeři v Moravskoslezském kraji prodali jen 100 nových bytů. Lidé z tohoto kraje migrují do Prahy či Brna. To vede k paradoxní situaci, kdy na jednom konci země vzniká bytová nouze a na druhém je mnoho neobsazených bytů, které lze v průměru pořídit za čtyřikrát nižší ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…