Štěpán Křeček: V Texasu jsou lidé placeni za odběr zemního plynu

15.04.2019 12:21

Cena zemního plynu se na burze pohybuje kolem 2,6 dolaru za objemovou jednotku (MMBtu). Do budoucna by zemní plyn mohl začít zdražovat, protože se počítá s přestavbou uhelných elektráren na plynové, což zvýší poptávku po zemním plynu. K tomuto vývoji napomáhá prudký nárůst ceny emisních povolenek, který znevýhodňuje produkci energie s tvorbou skleníkových plynů.

Štěpán Křeček: V Texasu jsou lidé placeni za odběr zemního plynu
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

V Texasu však aktuálně řeší zcela odlišný problém. Lokální cena zemního plynu na obchodním uzlu Waha hub se propadla do záporu. V praxi to vypadá tak, že obchodníci se zemním plynem platí lidem s volnou kapacitou potrubí, aby si plyn odebrali. V současné době je totiž v západním Texasu takový nadbytek zemního plynu, že nikdo neví, kam s ním.

Těžba zemního plynu na ložisku Permian Basin se výrazně zvýšila v souvislosti s rostoucí produkcí ropy. Aktuální problém spočívá v nedostatečné infrastruktuře, která nemá vybudovány potřebné plynové zásobníky. Ve chvíli, kdy bylo třeba část potrubí odstavit, nebylo k dispozici dostatek volných kapacit a v celé soustavě vznikl přebytek zemního plynu. To vedlo k situaci, kdy těžaři začali přebytečný plyn pálit a nabízet jeho odběr lidem za zápornou cenu.

K situaci došlo na jaře, kdy končí topná sezóna a snižuje se spotřeba zemního plynu. Někteří Američané však právě nyní začínají topit na plné obrátky, aby odebrali co nejvíce zemního plynu a tím na současné situaci vydělali. Situace nebude trvat příliš dlouho, nicméně jasně se na ní ukazuje, že ekonomická motivace hraje pro mnoho lidí důležitější roli než ekologické otázky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…